logo
26/04
25/04
2 ...

Центр шлунково-кишкових кровотеч готовий до порятунку хворих з найскладнішими діагнозами

03-04-2020 18:272702

Центр шлунково-кишкових кровотеч готовий до порятунку хворих з найскладнішими діагнозами

З 1 квітня в Україні стартував наступний етап медичної реформи. І у ній найважливіше місце займає якість надання медичних послуг. Лікарні будуть отримувати кошти не за т.зв. ліжко-місця, а за реальних пролікованих пацієнтів. Тому конкуренція в медичній галузі і боротьба за пацієнта стають реальністю.

Відомий у Львові хірург, керівник Центру шлунково-кишкових кровотеч, завідувач хірургічного відділення лікарні швидкої медичної допомоги, мандрівник та медичний журналіст Станіслав Рачкевич розповів про медичні послуги, які надає львів’янам очолюваний ним колектив хірургів.

Із часу свого заснування, 3-тє хірургічне відділення Лікарні швидкої медичної допомоги невпинно й відповідально надавало й надає необхідну медичну допомогу львів’янам, мешканцям Львівської області, а також пацієнтам з різних куточків України та іноземцям. За більше, як 40 років роботи, наше відділення надало якісну та своєчасну медичну допомогу, без перебільшення, десяткам тисяч пацієнтів, а рахунок врятованих життів йде на тисячі. 3-тє хірургічне відділення, завдяки своєму професійному кадровому потенціалу, злагодженій колективній роботі та тісній співпраці з параклінічними та клінічними відділеннями, як от КНП КЛШМД й іншими лікувальними установами міста Львова, завжди було, є й буде становити складову Львівської хірургічної школи!



Упродовж 35-ти років, на базі 3-го хірургічного відділення існує «Центр шлунково-кишкових кровотеч». Це дійсно унікальна структура, подібних до якої, в Україні нема. Адже в ньому зосереджені практично всі найсучасніші методи малоінвазійних втручань при ШКК, зокрема такі, як ендоскопічний гемостаз при кровотечах з виразки або пухлини (ін’єкційний гемостаз, електрокоагуляція, аргоноплазмова коагуляція, кліпування, хімічні методи гемостазу), ендоскопічний гемостаз при кровотечі з варикозно розширених вен  портальній гіпертензії (лігування, склеротерапія, хімічна емболізація). У відділенні проводять практично повний спектр лікування пацієнтів з цирозом печінки та тромбозом ворітної вени, за показаннями виконують емболізацію селезінкової артерії у пацієнтів зі спленомегалією та гіперспленізмом. Єдиний, допоки ще не опанований метод лікування цирозу печінки, це – трансплантація печінки, і це є нашим першочерговим завданням.

Наше відділення досягло значних успіхів у малоінвазійному лікуванні біліарної патології. У відділенні широко застосовують лапароскопічні втручання при захворюваннях печінки та позапечінкових жовчних шляхів. Лікарі відділення, зокрема, досягли успішних результатів в інтервенційній ендолюмінальній хірургії. Відділення є одним із провідних центрів малоінвазійної хірургії на західних теренах України у лікуванні захворювань, які супроводжуються механічною жовтяницею (холедохолітіаз, холангіокарцинома Кляцкіна, дистальна холангіокарцинома, новоутвори головки підшлункової залози, метастатичне ураження гепатодуоденальної зв’язки).

Віднедавна, активно використовуємо метод «EndoSono», що значно розширює наші, як діагностичні (біопсія утворів підшлункової залози, печінки тощо) так і лікувальні можливості (ендоскопічна цистогастростомія, гепатикогастостомія, холедоходуоденостомія тощо). У тих нечастих випадках, коли неможливо виконати ендоскопічну декомпресію біліарної системи, завдяки тісній співпраці з відділенням інтервенційної радіології проводимо черезшкірне, черезпечінкове зовнішнє, зовнішньо-внутрішнє або внутрішнє дренування печінкових протоків.

Вперше в Україні ми розпочали комплексне лікування хронічного кальцифікуючого калькульозного панкреатиту з використанням екстракорпоральної ударно-хвильової літотрипсії з подальшим ендоскопічним дренуванням та калібруванням панкреатичної протоки.
Значні успіхи ми досягли в малоінвазійному ендоскопічному видаленні доброякісних новоутворів шлунково-кишкового тракту.

Додатковою перевагою відділення є хірурги, які вже стали досвідченими фахівцями у проведенні ультрасонографічних досліджень. Окрім діагностичних досліджень, вони виконують діагностичні інвазійні втручання, такі як пункції під контролем ультрасонографії, трепанобіопсію печінки та утворів черевної порожнини, дренування абсцесів під ультрасонографічним контролем, що значно покращує показники лікування хворих на гострий панкреатит та абсцеси черевної порожнини.

Вперше в історії лікарні, нашими спеціалістами виконані операції на судинах при гострій ішемії. Незабаром, у співпраці з досвідченими судинними хірургами, які увійшли до нашого колективу, плануємо значно розширити перелік операцій на судинах. Нещодавно успішно виконали каротидну ендартеректомію.

У відділенні щороку проводимо близько сотні хірургічних втручань, як планових так і ургентних, з приводу онкологічних захворювань. У комплексі онкологічної допомоги, у відділенні проводимо неоад’ювантну та ад’ювантну хіміотерапію. Перші радикальні операції в лікарні, у пацієнтів із раком шлунка, підшлункової залози, прямої кишки, виконані саме у 3-му хірургічному відділенні.

Також наше відділення можна вважати міським проктологічним відділенням, що засвідчує значна кількість пацієнтів, яких ми лікували  як від «делікатних» захворювань (геморой, анальна тріщина, гострий та хронічний парапроктит, кондиломи, поліпи тощо, з застосуванням найсучасніших методик), так і небезпечних і загрозливих захворювань, як хвороба Крона, неспецифічний виразковий коліт, пухлини товстої кишки, ускладнення дивертикульозу.

Упродовж багатьох років 3-тє хірургічне відділення є клінічною базою Кафедри хірургії та ендоскопії ФПДО Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, на якій навчаються інтерни, курсанти-слухачі, клінічні ординатори, спеціалісти суміжних спеціальностей з різних куточків України.

І ось з 1-го квітня – новий виклик. Розширення й оновлення відділення, колективу, переліку хірургічної патології, лікування якої буде проводитися у ньому. Плануємо запровадити нові для нас операції на магістральних артеріях, зокрема на аорті, продовжити розвивати малоінвазійну баріатричну хірургію, ендокринну хірургію. Хочемо покращити надання хірургічної допомоги лікарями відділення, зокрема перенести операції з приводу онкологічної патології в лапароскопічну площину. Але наша найбільш амбіційна мета це – запровадити трансплантацію печінки. І ми до реалізації цієї ідеї зараз близько, як ніколи …

Номер у назві нашого відділення змінився на 2-ге відділення Центру хірургії, проте у серці ми завжди залишимося «Третьою хірургією» – «Найвищою»!