У «Слузі народу» повідомили про майбутні місцеві вибори на тлі пандемії коронавірусу

http://leopolis.news/post/19099/u-sluzi-narodu-povidomyly-pro-maybutni-miscevi-vybory-na-tli-pandemi-koronavirusu

06/04/2020

Про це в інтерв'ю "РБК-Україна" заявив перший заступник голови фракції "Слуги народу" Олександр Корнієнко.

Коментуючи можливість перенесення виборів через епідеміологічну ситуацію в країні, Корнієнко зазначив, що вибори за Конституцією мають відбутися 25 жовтня, про їх проведення оголосять у середині літа, а карантин в Україні поки що продовжили лише до кінця квітня.

"Якщо резюмувати, вибори можна провести, ми їх не скасовуємо і не плануємо скасовувати. Ми будемо шукати оптимальний варіант, як піти назустріч уряду в тих сумах, які він пропонує, й одночасно зберегти можливість провести вибори на якісному рівні", – сказав Корнієнко.

Що стосується скорочення субвенції на місцеві вибори з 2,155 млрд до 1 млрд гривень, Корнієнко вважає, що цих грошей на проведення виборів буде достатньо.

"Чи вистачить мільярда на вибори? Вистачить. Там є дві великі статті витрат: зарплата членів комісії та друк бюлетенів. На друк бюлетенів, виходячи з оцінок під час попередніх виборів, потрібно приблизно 300 – 400 мільйонів гривень. Залишаться якісь кошти на транспорт, зв'язок. Однак, грошей навряд чи вистачить на оплату навіть 30 тисяч членів виборчих комісій, якщо брати по мінімуму", – додав він.

Тому Корнієнко переконаний, що брак коштів на оплату роботи членів комісії несе ризики щодо чесності проведення виборів. Адже якщо люди не отримають оплату від держави, можуть брати більше грошей від партій.

Також лідер "Слуги народу" зауважив, що через коронавірус "місцеві вибори будуть кроком назад у технологічному і організаційному плані з боку ЦВК". Зокрема, через скорочення бюджету, навряд чи вийде переоснастити ІТ Центрвиборчком і перезапустити систему "Вибори".

 

Leopolis.news