logo
19/03
24/02
19/02
26/01
31/12
09/12
01/12
06/11
04/11
24/10
20/10
11/09
04/08
10/07
2 ...

Михайло Цимбалюк: У кожному із 12 львівських округів буде кандидат від «Батьківщини»

04-06-2019 11:254307

Михайло Цимбалюк: У кожному із 12 львівських округів буде кандидат від «Батьківщини»
Фото: ternograd.te.ua

Юлія Тимошенко, попри програш на виборах Президента України, залишається впливовим гравцем української політики. Вона має свій стабільний та вірний електорат, який гарантує «Батьківщині» проходження до Верховної Ради України. З Тимошенко краще домовлятися, ніж сваритися. У майбутній парламентській коаліції її партія може відііграти визначальну роль для утворення стабільної більшості. Про ситуацію в партії та її перспективи на майбутнє журналіст Leopolis.news вирішив докладно розпитати очільника Львівської обласної організації ВО «Батьківщина» Михайла Цимбалюка.

Пане Михайле, під час останніх виборів Президента України за Юлію Тимошенко на Львівщині проголосували більше людей, аніж на минулих виборах. Як ви це оцінюєте?

За абсолютними цифрами Львівщина зайняла перше місце в Україні за кількістю голосів, відданих за Юлію Тимошенко. Якщо бути точними, то понад 197 тисяч людей проголосували за Юлію Тимошенко у Львівській області. Я вважаю, що в цьому насамперед є заслуга самої Юлії Тимошенко, яка багато разів приїздила на Львівщину, зустрічалася із людьми, а також приїздила сюди її команда.

Цей результат також заслужила й обласна партійна організація, яка доносила ті меседжі, з якими Юлія Тимошенко йшла на вибори. Я вважаю, що ми маємо непоганий результат, зважаючи на те, що БПП, маючи адмінресурс та інші речі, сприймала наш регіон, як свій форпост.

З чим сьогодні партія іде на дострокові вибори? 

Перш за все ми продовжуємо те, що було напрацьовано групою фахівців. Йдеться про програму «Нового курсу». Однозначно ми йдемо з тим, що Україна має обрати прем’єр-міністра. Бо парламентсько-президентська форма правління передбачає, що саме уряд формує коаліцію. Нова Верховна Рада, яка буде обрана на позачергових парламентських виборах, має сформувати уряд професіоналів, які ліквідовуватимуть проблеми та розвал, які зробила попередня влада. Ми йдемо із тим, що в «Новому курсі» детально сказано усе. Новому уряду не потрібно тратити час, готувати програми, а треба просто взяти наш документ, де є відповіді на усі питання із фінансовим обґрунтуванням.

А хто буде у вашій команді? Назвіть прізвища людей, які підуть на мажоритарні округи по Львівщині.

У нас є велика кількість людей. Очікуємо остаточних перемовин і вже в п’ятницю або суботу з’їзд затвердить наших кандидатів. Ми наразі не озвучуємо усіх прізвищ, бо ще не всі перемовини проведені. Але, запевняю вас, на кожному із 12 львівських округів буде кандидат від «Батьківщини».

Декілька прізвищ все ж можете назвати?

По Львову піде керівник нашої міської партійної організації Наталя Тимчій, піде Іван Матковський, Богдан Рабешко. Ці люди остаточно прийняли рішення балотуватися і вже працюють на округах.

Хто буде вашими союзниками із інших політичних сил?

Позиція Юлії Тимошенко, і я вважаю її правильною, є такою, щоб не об’єднуватися із тими, хто довів країну до руйнації. Маю на увазі попередню владу. На рівні держави пройшло об’єднання із Сергієм Тарутою та його командою. Ми підтверджуємо, що були перемовини із багатьма іншими політичними силами, але коли прийшли до завершення, то ми відмовилися від об’єднання із ними.

Вас не дивують такі об’єднання на Львівщині, коли «Самопоміч» на рівні держави є в опозиції до БПП, а в обласній раді в них нова коаліція?

На мою думку, теперішня обласна рада є найгіршою з усіх, починаючи з часів незалежності України. У них проблеми і в організаційній роботи: ця обласна рада не змогла вирішити питань щодо свого регламенту, ніхто не бачив, як розглядатимуться питання, бо усе тримали за сімома замками у кабінеті голови і, можливо, його заступників. Засідання комісій проводили у день сесій, за годину до сесій, тобто громадяни навіть не могли пропонувати свої ідеї. Про яку публічність можемо говорити?.. Тобто я не вважаю цю коаліцію союзом, я вважаю, що це «договорняки» і за цим усім стоять якісь меркантильні інтереси. Я не вірю у ці союзи, бо вони не є природними.

На рівні міста БПП знімає Садового, а на рівні області «Самопоміч» має коаліцію з партією екс-президента. Якісь дивні речі творяться. Як ви все це оцінюєте?

Вважаю, що ПЄС, як вони себе тепер назвали, – це неприродне об’єднання. Коли ми кажемо про обласну раду, то у їхній фракції немає жодного члена партії. Тобто туди загнали усіх людей, які або є керівниками, або ситуативно відповідають за те, що відбувається в області. Дуже прикро, але вони реально не працювали на розвиток краю, а працювали на руйнацію. Усе, що вони починали, не доведено до завершення.

Ми пам’ятаємо, як обласна рада приходила до дітей із особливими потребами, знімала їх на відео, а згодом забирала приміщення.

Коли ми кажемо про «Галсільліс», там теж реорганізацію не доведено до логічного завершення. Інтернати хотіли розігнати, теж їм це не вдалося.

У медицині доходило до абсурду, коли керівників для закладів запрошували із інших областей, а потім за ініціативою БПП звільняли, бо людина розвалила заклад. Кажу тут про приклад медицини катастроф, яка була однією із найкращих в державі, а ця влада її зруйнувала: запросила керівника аж з Івано-Франківська, а потім вимагала його звільнення. Тобто про щось не домовилися, або він не заніс їм того, про що вони просили.

Дуже сумно, що реформа медицини зводилась до того, що керівників медичних комунальних підприємств просто перепризначали.

До речі, я вважаю, що на заяву заступника голови обласної ради Володимира Гірняка про те, що за посади головних лікарів брали хабарі, мали б відреагувати правоохоронці. Публічна заява – це вже заява про злочин і вона має бути зареєстрована.

Ще раз наголошую, що це не союзи. Це свідчить про те, що БПП не має ні чіткого лідера на рівні області, ні координатора. Усе – ситуативно. Так на виборах вони загнали усіх бюджетників, шляхом безпрецедентного тиску давали результат. Вони мали б нести на це відповідальність. Я впевнений, що час відповідальності настане.

На вашу думку, чому голови адміністрацій, які казали, що підуть у відставку на наступний день, після виборів президента уже понад місяць є на посадах.

Думаю, що це є проблема Порошенка, який пішов за принципом «якщо не мені, то нікому». Він приватизував державу, маючи ручний Кабінет міністрів. Кажуть, що це Кабмін Гройсмана, але це не правда. Уряд є Порошенка, адже це він привів за руку з Вінниці Гройсмана. Вони зробили усе, щоб голови ОДА позалишалися.

Я пам’ятаю, як це робив Кучма, коли голови ОДА написали заяви про відставку і Кучма усіх їх задовільнив, звільнив і цим розчистив шлях майбутньому президенту.

Порошенко настільки низько опустився, що він навіть цього не дозволив чинній владі. Нині вони усі працюють: від голів РДА, які потихеньку беруть хабарі, до голів ОДА, які не мали своєї гордості. Оця показуха – публічні заяви на відставку – це сміхота і ганьба. Бо, якщо голова ОДА захотів би справді звільнитись, то він пише цю заяву, їде в Київ на засідання Кабміну, там цю заяву підтримують і цього ж дня президент його звільняє.

Заява Синютки «зникла», до речі, ми писали про це.

Ага, зникла. Не смішіть…

Яке ваше відношення до дострокових місцевих виборів. Подейкують, що на осінь можливе перезавантаження місцевої влади.

Я теж чув про таке. Я чув це від команди нового президента і, мабуть, це буде правильно, коли після дочасних парламентських виборів новостворена коаліція оголосить про дострокові вибори восени. Це було б правильно, якби у державі відбулося повне перезавантаження влади.

А чи є діалог команди «Батьківщини» із командою нового Президента України?

Юлія Тимошенко чітко заявила, що готова допомагати президентові у наведенні ладу в державі. Ви знаєте, що на одному із ефірів Тимошенко запропонувала команді Зеленського проекти указів, якими можна призупинити постанови Кабінету Міністрів України і понизити ціну на газ. Наразі команда Зеленського цим не скористалася.

Водночас ми наразі утримуємося від будь-якої критики, бо вважаємо, що новообраному президентові треба дати час та можливість проявити себе.

Яке ваше відношення до відкритих списків?

Позитивне. Я вважаю, що це мало б бути. Але через Порошенка і через його так звану більшість цього не сталося. Порошенко та Парубій п’ять років мали можливість прийняти цей закон. Чому вони цього не зробили?

Також вони обіцяли зняти депутатську недоторканість, але не зробили цього раніше, а лише зараз до цього повернулися. Тобто треба Порошенка про це запитати. Очевидно, вони бояться відкритих списків.

Ми за це. Я вважаю, що за відкритими списками майбутнє.

Я чув, що найближчим часом буде конференція міської партійної організації. Чи буде вона і кого пропонують на голову?

Звичайно, що буде. Думаю, наступного тижня ця конференція відбудеться. Обласне бюро рекомендує призначити в.о. керівника міської партійної організації Наталю Тимчій.

Михайле Михайловичу, під яким ви будете номером у списку «Батьківщини»?

Для мене це не принципово. Це вирішить з’їзд. Взагалі для мене Верховна Рада – це не принципово. Для мене важливо працювати у команді.

Розмовляв Андрій БОЛКУН, Leopolis.news