В УГКЦ розповіли, чи порушив священник вимоги карантину причащаючи вірян з однієї ложечки на подвір’ї львівської церкви

http://leopolis.news/post/19283/v-ugkc-rozpovily-chy-porushyv-svyashchennyk-vymogy-karantynu-prychashchayuchy-viryan-z-odnie-lojechky-na-podvir-lvivsko-cerkvy

08/04/2020

Як написала львів'янка, таїнство причастя проводили у церкві на Сихові, на вул. Трильовського, в коментарях під відео вона також зазначила, що після богослужіння з церкви вийшло щонайменше півсотні вірян.

Відео з цієї події викликало значний резонанс та обговорення у соцмережах. Натомість в УГКЦ запевнили, причастя не є забороненим за умови дотримання певних норм, повідомляє ZAXID.NET.

Речник Львівської архієпархії УГКЦ отець Павло Дроздяк, коментуючи це відео, пояснив, що причастя не є забороненим під час каратину за умови дотримання рекомендацій, визначених главою УГКЦ патріархом Святославом Шевчуком.

«У рекомендаціях чітко зазначено про те, що потрібно уділяти святу тайну Євхаристії (святе причастя) надворі – це дозволена річ, тому що це на відкритому просторі. Також є момент, що ложечка, якою причащають, має бути продезінфікована відповідним розчином. Про це йдеться також і в розпорядженні митрополита Львівського [Ігоря (Возьняка)]», – пояснив о. Павло Дроздяк у коментарі ZAXID.NET.

На його думку, здійснюючи причастя на подвір’ї храму на Сихові, священник не вчинив порушень.

«Якщо ці люди мали потребу, церква їх не може відштовхнути. Люди були на території церковного подвір’я. З точки зору душпастирської, отець поступив правильно, тому що він вийшов до людей. Він не ховався, а вийшов до людей, які молилися довкола храму, і причастив», – сказав о. Павло Дроздяк.

Водночас він не зміг уточнити, як саме проводилася дезінфекція ложечки, якою здійснювали причастя. Про це журналісти хотіли розпитати у настоятеля храму Зіслання святого Духа о. Василя Мироша, однак він на дзвінки не відповідав.

У розпорядженні архієпископа Львівського Ігоря Возьняка щодо дій священиків під час загострення епідеміологічної ситуації є пояснення, як має здійснюватися причастя.

Зазначається, що при виділенні святого причастя забороняється радикально змінювати дотеперішній спосіб причащання, використовуючи одноразові ложечки чи вділяти причастя на руку. Натомість особи, які приступають до причастя, повинні «широко відкрити уста, устами ложечки не торкатися, не робити руками рухів, що можуть зачіпити ложечку, і не цілувати чаші».

Якщо ж хтось із віруючих, приступаючи до причастя, порушив цю вимогу, священник повинен витерти ложечку рушником, зволоженим спиртом, або відповідним медичним розчином. На відео Наталії Шахрайчук видно помічника священика, який при потребі має дезиінфікувати ложечку.

Нагадаємо, як писав Leopolis.news у Львові на Сихові віряни під час карантину, оголошеного через коронавірус COVID-19, причащалися з однієї ложечки та стоять у черзі.

 

Leopolis.news