logo
16/04
15/04
12/04
2 ...

Уряд ввів граничні ціни на електроенергію, щоб уникнути подорожчання

05-06-2019 19:191030

Уряд ввів граничні ціни на електроенергію, щоб уникнути подорожчання

Кабінет міністрів ввів граничні ціни на електроенергію, щоб уникнути можливого зростання тарифів у зв'язку з запуском нового ринку електроенергії з 1 липня.

 

 

Таке рішення було прийнято сьогодні на засіданні уряду, інформує «Економічна правда».

«У процесі впровадження (нового ринку електроенергії - ред.) ми повинні позбутися кількох речей. Перше – ліквідувати Роттердами з плюсами і мінусами. Друге - не допустити зростання цін на електроенергію для населення і - увага! - для промисловості, щоб українська промисловість була конкурентною», - сказав прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Кабмін затвердив ці пропозиції з одноденним доопрацюванням.

Зокрема, уряд має допрацювати механізми граничних цін, які будуть затверджені регулятором - НКРЕКУ.

Як заявили в НКРЕКУ 4 червня, застосування затвердженого урядом порядку компенсації різниці між ціною е/е для населення і її ринковою ціною в новій моделі енергоринку призведе до зростання цін для непобутових споживачів на 40-50%.

На виконання зобов'язань України по Третьому енергетичному пакету ЄС в квітні 2017 року парламентаріями прийнятий закон «Про ринок електричної енергії».

Закон «Про ринок електроенергії» передбачає впровадження нової моделі ринку, що включає ряд сегментів: ринок двосторонніх договорів, ринок «на добу вперед», внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг.

24 травня представництво Європейського Союзу рекомендувало відтермінувати впровадження нового ринку електричної енергії в Україні.

Leopolis.news