Затриманого за хабар активіста з Яворова арештували на 2 місяці

http://leopolis.news/post/2030/zatrymanogo-za-habar-aktyvista-z-yavorova-areshtuvaly-na-2-misyaci

05/06/2019

Оперативники спецслужби встановили, що зловмисник шантажував місцевого приватного підприємця, обіцяючи не створювати йому перешкод у господарській діяльності за неправомірну вигоду в сумі 30 тисяч гривень. Операцію з викриття шантажиста проводили спільно зі слідчими Національної поліції під процесуальним керівництвом прокуратури Львівської області.

Керівник ГО погрожував зашкодити діловій репутації підприємця, оприлюднивши завідомо недостовірну інформацію про вигадані корупційні зв’язки бізнесмена у владних структурах, як і про начебто порушення з його боку процедури отримання дозволу для видобутку корисних копалин. Під час отримання всієї зазначеної суми неправомірної вигоди шантажиста затримали в одному з райцентрів області. Слідчі дії тривають у межах відкритого кримінального провадження за частиною 4 статті 368-3 Кримінального кодексу України, яка передбачає ув’язнення на строк від 3 до 7 років із конфіскацією майна та позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Із відкритих джерел стало відомо, що в Яворові силовики затримали керівника ГО «Громадський контроль Яворівщини» Юрія Кенцала – відомого спритника, за яким віддавна тягнеться шлейф недоброї слави, про «подвиги» якого видання Leopolis.news писало в січні цього року.

Свого часу депутат Яворівської районної ради Григорій Бабій відсудив у Юрія Кенцала 5 тисяч гривень моральної компенсації за те, що недобросовісний активіст оприлюднив у соціальній мережі частину даних із його історії хвороби.

Відзначився Юрій Кенцало й ухиленням від мобілізації до Збройних сил України, поліція примусово приводила його у військкомат.

Під час місцевих виборів 2015 року Юрій Кенцало висунув свою кандидатуру в депутати Львівської облради та Яворівської райради як член політичної партії «Воля».

Сьогодні, 5 червня, у Галицькому районному суді Львова суддя Наталія Зубачик обрала підозрюваному Юрієві Кенцалу запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб. На підставі частини 3 статті 183 Кримінального процесуального кодексу суддя призначила грошову заставу в розмірі 40 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, що сягає 76840 гривень. Строк дії ухвали становить 60 діб.

На Яворівщині сьогодні празник. Місцеві мешканці кажуть, що клопотатимуть перед місцевою владою, щоби з наступного року в Яворові 5 червня започаткували визначне регіональне свято – День повалення Кенцала.

Сам фігурант кримінального провадження заявив у суді, що 30 тисяч гривень йому надали добровільно для розвитку цифрового видання Yavir.Net.

Ярослав ЛЕВКІВ, приватний журналіст, спеціально для Leopolis.news