Україна наполягає на поверненні «чорних скриньок» збитого літака МАУ в Ірані та виплаті компенсацій – МЗС

http://leopolis.news/post/20355/-ukrana-napolyagae-na-povernenni-chornyh-skrynok-zbytogo-litaka-mau-v-irani-ta-vyplati-kompensaciy--mzs

27/04/2020

Про це повідомило Міністерство закордонних справ за результатами телефонної розмови міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби з іранським колегою Мохаммадом Джавадом Заріфом, передає пресслужба відомства.

«Дмитро Кулеба зауважив, що Україна налаштована на подальший діалог із метою з’ясування всіх обставин трагедії, притягнення винних до відповідальності та виплати належних компенсацій рідним та близьким жертв катастрофи. Глава МЗС окремо підкреслив, що наполягає на доставці, відповідно до Чиказької конвенції, бортових самописців до України, з подальшим рішенням щодо місця їх розшифрування та дослідження за участі країн, громадяни яких загинули внаслідок трагедії», – йдеться в повідомленні.

Мохаммад Джавад Заріф запевнив, що Іран прагне якнайшвидше розслідувати трагедію, з’ясувати всі її обставини, встановити винних у тому, що сталося, і притягнути їх до відповідальності, додали в МЗС.

Міністр закордонних справ Ірану також зауважив, що заява одного з іранських депутатів, яка раніше обурила громадськість в Україні, не відповідає дійсності та офіційній позиції Ірану і вже отримала відповідну правову оцінку. Він також заявили, що низка осіб вже були затримані у ході розслідування.

Нагадаємо, пасажирський літак Boeing 737-800NG авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 був збитий невдовзі після вильоту з Тегерана 8 січня 2020 року. Всі 176 людей, які були на борту, загинули. Серед них були громадяни семи країн, зокрема, 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів).

На початку квітня іранський депутат, член комісії з питань законодавства та юстиції парламенту Ірану Хассан Норузі назвав «правильним» збиття літака МАУ і заявив, що нікого з причетних не затримали.

Водночас офіційні особи Ірану спростувати заяву цього депутата і порушили проти нього кримінальну справу за статтями «розповсюдження неправдивої інформації» і «підбурювання громадської свідомості».

Leopolis.news