Освіта після коронавірусу. Час на експерименти | Блог Юрія Кмітя

http://leopolis.news/post/20370/osvita-pislya-koronavirusu-chas-na-eksperymenty--blog-yuriya-kmitya

27/04/2020

Світлої пам’яті Іван Вакарчук, львів’янин,  ректор Франкового Національного Університету ввівши ЗНО позбавив всю країну від корупційної схеми вступу у вузи. На початку було багато спротиву та нерозуміння. За часів реваншу Януковича навіть були спроби згорнути систему, яка отримала міжнародне та  національне громадське схвалення, але система ЗНО  запроваджена міністром Іваном Вакарчуком вижила і доказала свою професійну придатність.

Історія дає другий шанс. На посту виконувача міністра освіти сучасний  менеджер , львів’янка Любомира Мандзій. Не секрет, що корупційні схеми здавання іспитів у наших вузах та коледжах знову «зашкалююють». Викладачі і низькими зарплатами  та студенти із високими доходами своїх батьків нівелюють рівень і рейтинг нашої освіти серед цивілізованого світу. Всі про це знають, це не вимагає додаткових доказів.

А давайте зробимо наступний революційний крок! Існуючі центри ЗНО можуть у вільний від ЗНО період року приймати іспити та заліки нетворчих предметів від студентів вищих навчальних закладів та коледжів способом тестування на основі тих же  принципів, по якому побудоване ЗНО. Щоб студент мав вибір-здавати іспити комп’ютерній програмі чи «корумпованому викладачу», який вимагає незаконної оплати. І зробити це символічно платною послугою. Я впевнений, що такий революційний крок в нашій освіті значно покращить рівень знань і зменшить корупційність відносин у наших вузах.

Шановна Пані Любомира Мандзій ! Прошу даний мій блог вважати  інформаційним запитом на вивчення можливості запровадження централізованої та незалежної  від навчальних закладів системи здачі іспитів та заліків у Міністерстві Освіти України. З повагою, Юрій Кміть.

Орфографію автора збережено.