logo
17/04
19/03
24/02
19/02
26/01
31/12
09/12
01/12
06/11
04/11
24/10
20/10
11/09
04/08
2 ...

Досвід: на Львівщині страхують медиків від COVID-19

28-04-2020 17:128788

Досвід: на Львівщині страхують медиків від COVID-19
Фото: golos.com.ua

З ініціативи Львівської облдержадміністрації в регіоні створено дієвий механізм для страхування медиків, які працюють в безпосередньому контакті з хворими на коронавірус.

В Україні 1 749 працівників медичної сфери захворіли на COVID-19, це - понад 19% від усіх підтверджених випадків. Кожен п'ятий інфікований - працівник медзакладу. На Львівщині цей показник майже вдвічі менший, бо захист медиків віднесено до пріоритетних завдань. Про це «Голос України» писав 17 квітня ц.р. у публікації «Захистити медиків, які рятують від COVID-19, - наше головне завдання».

Про унікальний досвід, коли за лічені тижні вдалося провести величезну організаційну роботу, розповідає в інтерв'ю «Голос України» радник голови ОДА Андрій Матолич, який безпосередньо займається впровадженням цього проекту:

- Складність епідеміологічної ситуації, зумовленої високими темпами поширення коронавірусної інфекції COVID-19, полягає у відсутності ефективних методів запобігання пандемії та лікуванні інфікованих пацієнтів, - розповідає Андрій Матолич. - У зоні високого ризику опинилися медичні працівники, від яких перш за все залежить, як швидко ми здолаємо пандемію. Щоб додати впевненості, мотивації та підтримки нашим лікарям, які щодня ризикують власним здоров'ям, Львівська ОДА ініціювала програму по страхуванню медиків на випадок інфікування коронавірусом під час виконання своїх професійних обов'язків.

- А чому страхові компанії не виявили ініціативи?

- У даній ситуації медики належать до групи з високим ризиком, тому страхові компанії не були спроможними забезпечити страхування інфікованих медпрацівників. Ми запропонували альтернативний варіант: створити фонд з благодійних внесків і передати його в адміністративне управління страховій компанії, яка здійснюватиме виплати. Це страхова компанія "УНІКА" - єдина із провідних страхових компаній, що погодилася на безоплатне управління страховим фондом за рахунок власних коштів та навіть погодилася поповнити такий страховий фонд власними коштами. Ця компанія ліцензована на ринку страхування, може забезпечити професійний підхід при виплаті страхової суми і гарантує прозорість під час прийняття рішень.

- Яким був перший крок?

- Ми почали з формування мінімального розміру страхового фонду на окремому рахунку благодійної організації "З Повною Довірою", яким розпоряджатиметься страхована компанія "УНІКА".

- Який механізм страхових виплат?

- По кожному конкретному випадку проведуть розслідування, яке забезпечить неупередженість та прозорість. Страхова компанія регулярно звітуватиме про використання коштів, і благодійники зможуть дізнатися, як їх витратили. Все відбуватиметься відкрито і прозоро.

- Хто зможе претендувати на виплати?

- Страхуванню підлягають працівники закладів охорони здоров'я Львова і області, які залучені до надання допомоги інфікованим COVID-19. Перелік медиків затверджує в кожному окремому випадку керівник лікарні.

- Про які суми йдеться?

- По 15 тис. грн кожному інфікованому медику, якого було госпіталізовано до медичного закладу.

- Як будуть використані благодійні внески після скасування карантину?

- Залишки коштів у страховому фонді пропорційно розподіляться між усіма інфікованими медиками.

- Скільки медиків інфіковано у Львівській області?

- Діагноз COVID-19 поставлено 49 особам. Львівська ОДА разом з громадськими організаціями, благодійниками та бізнесом робить все можливе, щоб максимально захистити медиків. Ми вдячні їм, що, ризикуючи своїм здоров`ям, вони у цей складний час рятують життя людей.

Ми також вдячні всім, хто долучився до створення фонду страхування медиків у Львівській області. Це - благодійна організація фонд "З Повною Довірою", ТОВ "Горизонти", ТОВ "Еко-Оптіма", ПрАТ "Компанія Ензим", ТОВ "Кормотех", Асоціація "Львівський Кластер інформаційних технологій та бізнес-послуг", благодійний фонд "Відкриті очі" (SoftServe), якими сформовано мінімальний страховий фонд. Водночас низка інших компаній також підтвердили свою готовність поповнити розмір страхового фонду за рахунок додаткових внесків.

- На який рахунок благодійники можуть переказати кошти?

- Кошти можна переказати на рахунок: IBAN UA11 3808050000000026004480657 (UAH) в АТ "Райффайзен Банк АВАЛЬ" БЛАГОДІЙНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ФОНД "З ПОВНОЮ ДОВІРОЮ" (ЄДРПОУ 37325639), що зареєстрований за адресою: 81130, Львівська обл., Пустомитівський р-н., с. Сокільники, вул. Кн. Ольги, 9.

Розмову вів Богдан КУШНІР, Leopolis.news