logo
23/04
22/04
2 ...

В Україні з червня в обігу з'явиться монета номіналом 10 гривень

29-04-2020 12:42889

 В Україні з червня в обігу з'явиться монета номіналом 10 гривень
Фото: bank.gov.u

Нова монета номіналом 10 гривень з’явиться в обігу в червні.

Як повідомляє пресслужба Нацбанку, регулятор з 03 червня 2020 року введе в обіг  монети номіналом 10 гривень, які поступово замінять відповідні банкноти.

«Це – частина комплексного рішення з оптимізації та оновлення банкнотно-монетного ряду гривні, що триває з 2014 року та має на меті забезпечити в Україні надійніші та захищеніші від підроблень банкноти, зручність готівкових розрахунків та економію коштів для держави. Введення в обіг нових обігових монет номіналом 10 гривень завершить цей процес», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що завдяки комплексним змінам номінальний ряд гривні зрештою скоротиться до оптимального розміру — 12 номіналів. Усього в ньому залишиться 6 номіналів монет (10 та 50 копійок, 1, 2, 5 та 10 гривень) і 6 номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 та 1 000 гривень).

На першому етапі Національний банк планує увести в обіг понад 5 млн 10-гривневих монет, що будуть розподілені між підрозділами Національного банку в регіонах. Поступово — у результаті природного зношення — 10-гривневі банкноти будуть замінюватися в обігу монетами.

Так, нова обігова монета номіналом 10 гривень — невелика за розміром, легка. Її діаметр становить 23,5 мм, вага — 6,4 грама. Вона виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. Завдяки своїм збільшеним габаритним розмірам (діаметр, товщина та гурт) нова 10-гривнева монета суттєво відрізняється від обігових монет номіналом 1, 2 та 5 гривень. На реверсі монети номіналом 10 гривень зображено портрет українського гетьмана Івана Мазепи; на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено номінал монети.

Візуальні та тактильні елементи захисту монети – це дизайн аверсу і реверсу, оформлення гурта (відповідний тип рифлення) та дрібні елементи зображень, які складно відтворити в кустарних умовах. Під час автоматизованого перерахування монет на спеціальному обладнанні для їхньої ідентифікації використовуються такі технічні характеристики: розмір і вага, а також так званий електромагнітний підпис – електронний сигнал, характерний для того чи іншого матеріалу.

Leopolis.news