logo
17/04
16/04
15/04
12/04
11/04
2 ...

Група нардепів оскаржила в КСУ закон про ринок землі

04-05-2020 16:371197

Група нардепів оскаржила в КСУ закон про ринок землі

48 депутатів Верховної Ради оскаржили в Конституційному Суді закон про умови обігу земель сільськогосподарського призначення.

Про це повідомила пресслужба КСУ.

"Суб’єкт права на конституційне подання вважає, що оспорюваний закон не відповідає низці статей Конституції України", - йдеться у повідомленні.

Депутати на чолі з Юлією Тимошенко і Сергієм Власенком вимагають визнати закон неконституційним повністю.

Свою позицію вони аргументують тим, що закон було прийнято о 00:42 31 березня, тобто після завершення дня 30 березня, який був визначений часом проведення позачергового пленарного засідання.

Також депутати вважають, що розгляд поправок і пропозицій до законопроєкту відбувався з порушенням процедури - в залі було менш ніж 226 депутатів, тобто поправки не мали навіть гіпотетичного шансу на прийняття.

Ще одним аргументом на користь скасування закону, на думку авторів подання, є стаття 13 Конституції про те, що земля належить українському народові і тільки він, а не Верховна Рада, може вирішувати, як нею розпоряджатися.

Під скаргою підписалися депутати як «Батьківщини», так і інших фракцій і груп, а також позафракційні. Серед них - Віктор Балога, Степан Івахів, Олександр Герега, Антон Поляков, Олександр Дубінський, Олексій Гончаренко.

Нагадаємо, що закон, прийнятий Верховною Радою, передбачає, що з 1 липня 2021 року право власності на земельні ділянки сільгосппризначення площею до 100 гектарів можуть купувати винятково громадяни України. З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тисяч гектарів землі.

Заборонено також продаж державних і комунальних земель. Питання, чи надавати іноземцям право купувати землю, буде вирішуватися на референдумі. Російським компаніям і офшорам купувати землю в Україні буде заборонено за будь-якого результату референдуму.

Leopolis.news