logo
21/03
13/03
12/03
04/03
27/02
21/02
06/02
01/02
26/01
17/01
11/01
23/12
15/12
2 ...

Туристичний сезон - 2020: як Львівщина готується приймати відпочивальників з України

06-05-2020 19:303970

Туристичний сезон - 2020: як Львівщина готується приймати відпочивальників з України
Фото: UkrMedia

Міста-курорти і малі туристичні міста Львівщини сьогодні зібралися у Львівській ОДА, щоб обговорити реалії, проблеми та перспективи майбутнього туристичного сезону.

Трускавець, Східниця, Славське, Дрогобич, Моршин, Яворів, Жовква, Борислав - ці та інші міста мають всі шанси цього року збільшити туристичний потік і доходи, адже, доки кордони закриті, українці мандруватимуть найбільше у Карпати та Прикарпаття, повідомляє пресслужба ЛОДА.

«Ми зібралися разом, щоб порадитися і разом стартувати туристичний сезон. Проте туризм - не є якимось окремим напрямом. Всі ми розуміємо, що місто і регіон, до якого їдуть туристи - це має регіон безпечний, екологічний, розвинений. Тому розуміння, активність та ініціатива міських голів, злагоджена робота комунальних служб і міжміська співпраця тут надзвичайно важливі. Ми не диктуємо умов, ми не тиснемо на міста, що давайте починаємо вже, з 12 травня. Тут важливий громадський транспорт, а він не буде їздити щонайменше до кінця травня. Треба чути і розуміти один одного, чути бізнес», - каже заступник голови Львівської ОДА Юрій Холод.

Голови міських рад Львівщини говорили справді багато. Кожен із них озвучив власні застереження та пропозиції.

«Люди вже уникають і будуть уникати групових турів. Кожне питання від тих, хто бронює місця в закладах, - про велосипеди, екостежки, веломаршрути. Всі розуміють, що закордон вони не поїдуть, акцент роблять на Карпати. Ми тут на коні. У нас вже бронюють наперед на кілька місяців. Нормальний 5-кілометровий маршрут можна прокласти за місяць. Домовтеся з лісниками, візьміть працівників і зробіть. Це туристам не набридає. Це як пробіжка, один раз в день мусить бути», - каже Володимир Бега, голова Славської ОТГ.

Він та більшість мерів певні, що настав час робити порядок з екосадибами. Приватний сектор в Славському складає 50%. Місто будує дороги, проводить освітлення, вивозить сміття, а власники екосадиб часом навіть не пускають на територію пожежників.

«Екотуризм має бути регульований, до 10 ліжкомісць - це екосадиба. Більше - платимо. Трускавець каже, що втрачає на екосадибах 30 млн. гривень. Ми про це говорили з директором Держагентства з розвитку туризму Мар’яною Олеськів у понеділок. У Києві розуміють проблему і вже працюють над єдиним реєстром суб’єктів туристичної галузі. Так само ми підтримуємо зміни до законів про екосадиби і будемо пропагувати відповідні правки. Бо бізнес має працювати чесно, адже місто зі свого боку має звідкись брати гроші на очисні споруди, водоканал, дороги», - каже Юрій Холод.

Міський голова Трускавця Андрій Кульчинський запропонував організовувати спільні промо-тури, а для цього використовувати навіть автобуси, які має місто. Також він запропонував відкрити ПЛР-лабораторії. Підтримав колегу і мер Дрогобича - Тарас Кучма. Він також вважає, що в містечках Галичини, особливо на час туристичного сезону, потрібно відкрити низку ПЛР-лабораторій. І містяни, і туристи повинні пройти тести на коронавірус і мати можливість зробити це регулярно та швидко. Тільки так можна говорити про безпечний туризм цього року.

Серед інших питань, які підняли присутні: спецрейси, щоб закільцювати Дрогобич, Борислав, Трускавець, Моршин та довозити працівників на роботу, правильне поводження з відходами, співпраця у цьому напрямі, можливість спільних екоелектростанцій, потреба збереження цін на енергоносії на рівні нинішніх, бо будь-яке підвищення цін на електроенергію може вплинути і на ціну номерів та відпочинку загалом, безпека щодо роботи водоканалів у містах розвиток бальнеології промоція галузі, кожного містечка, регіону та навіть кожного туристичного проєкту.

«Мене тішить, що ми сьогодні піднімаємо ті питання, які зазвичай замовчували донині. Прошу вас будувати свою роботу так, щоб не занадто втрачати надходження до бюджету. Два дні тому на Львівщині був побитий рекорд на біржі праці. Ми маємо багато робочої сили, мусимо створювати робочі місця. І велика чатсина їх має і може бути в туризмі», - каже радник голови Львівської ОДА Богдан Матолич.

Начальниця управління туризму та курортів Львівської ОДА Наталія Табака зазначила, що цей сезон для туристів має всі шанси запам’ятатися не просто Львів - центр туризму. Кожен регіон Львівщини має все, щоб залучити туриста. Від Львова обласні міста і містечка мають взяти той туристичний потік, який приїде на бренд Львова, і затримати його ще на день-два і більше. Прийняти його в Тустані, у Трускавці, Дрогобичі.

Leopolis.news