logo
29/03
28/03
27/03
26/03
2 ...

Онлайн-трансляції Львівської Національної Опери 8-10 травня

07-05-2020 11:41975

Онлайн-трансляції Львівської Національної Опери 8-10 травня

Цього тижня Львівська Національна Опера транслюватиме архівні записи вистав та документального фільму за участі славетних співаків – Олександра Громиша, Володимира Ігнатенка та Ігоря Кушплера, імена яких ввійшли в історію театру та українського оперного мистецтва.

Бас Олександр Громиш був першовиконавцем парії Мойсея в однойменній опері Мирослава Скорика, архівний запис якої транслюватиметься цього тижня. Свого часу мистецтвом співака захоплювалася публіка багатьох країн світу, а паризька «Гранд-Опера» навіть запропонувала контракт, та артист залишився вірним своєму рідному Львівському театру. 5 травня, у його 70-ліття з дня народження, Львівська Опера вшановує пам’ять видатного співака, якого не стало у 2016 році.

Переглянути архівні записи опер «Мойсей» Мирослава Скорика, «Украдене щастя» Юлія Мейтуса та документальний фільм про Олександра Громиша можна на YouTube-каналі Львівської Національної Опери за посиланням (доступ до перегляду дійсний на час трансляції вистави та 12 годин після її закінчення): https://www.youtube.com/user/OperaLviv/videos.

Розклад трансляцій:

5-10 травня – документальний фільм про соліста Львівської Опери, Народного артиста України Олександра Громиша;

8 травня, п’ятниця, о 19:00 – опера «Мойсей» Мирослава Скорика;

9 травня, субота, о 19:00 – опера «Украдене щастя» Юлія Мейтуса;

10 травня, неділя, о 19:00 – опера «Украдене щастя» Юлія Мейтуса. 

Документальний фільм про життєвий та творчий шлях Олександра Громиша – українського оперного співака, соліста Львівської Опери, Народного артиста України. Співак ділиться спогадами, неймовірними історіями зі свого мистецького становлення і творчого життя, зокрема, розповідає про першовиконання партії Мойсея в опері М. Скорика та отримане благословення на цю роль від Папи Римського Івана Павла ІІ. 

Львівське телебачення 2010 р. Автор фільму – Микола Тороповський, режисер – Олександр Рудаков. 

Тривалість: 1 год.

Опера «Мойсей» Мирослава Скорика написана на лібрето Богдана Стельмаха за однойменною поемою Івана Франка на замовлення Львівської Опери з нагоди 100-річчя театру. Прем’єра відбулася 23 червня 2001 року під орудою самого автора. Кілька прем'єрних вистав опери «Мойсей» відбувалися під час перебування у Львові Папи Римського Івана Павла ІІ, і Святіший Отець благословив увесь творчий колектив.

Опера на дві дії з прологом і епілогом (або ж за висловом дослідників – сценічна притча) втілює провідні ідеї твору Франка – інтерпретацію біблійного сюжету та алегорії самоусвідомлення української нації. Для цього твору Мирослав Скорик віднайшов оригінальне музичне вирішення – поєднання традицій національної музики та сучасної стильової мови композитора.

Тривалість: 1 год. 25 хв, виконується українською мовою

Опера «Украдене щастя» Юлія Мейтуса з часу прем’єри на сцені Львівської Опери у 1960 році досі залишається в репертуарі театру. Лібрето створене М. Рильським за однойменною драмою Івана Франка. Сюжет опери вражає глибиною життєвої драми, а почуття головних героїв любовного трикутника, втілені у особливо емоційній музиці. Львівська Опера онлайн транслюватиме архівний запис вистави 2009 року, за участі славетних солістів театру – Народних артистів України Володимира Ігнатенка (Микола Задорожний) та Ігоря Кушплера (Михайло Гурман), а також Заслуженої артистки України Любов Качали (Анна).

Тривалість: 1 год. 55 хв, виконується українською мовою 

Leopolis.news