logo
25/04
24/04
23/04
22/04
19/04
2 ...

На факультеті журналістики Франкового вишу стартувала міжнародна конференція студентів та молодих учених

14-05-2020 19:031623

На факультеті журналістики Франкового вишу стартувала міжнародна конференція студентів та молодих учених
Фото: Юлії Гриценко

Сьогодні на факультеті журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося відкриття ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції студентів та молодих учених «Професійне становлення журналіста: традиції та нові підходи».

Зважаючи на карантинні обмеження, які діють в Україні, конференцію провели у дистанційному режимі за допомогою платформи «ZOOM». Модерувала захід асистентка кафедри теорії і практики журналістики Лілія Імбіровська-Сиваківська, інформує пресцентр університету.

Відкрив пленарне засідання заступник декана факультету журналістики з навчально-виховної роботи, асистент кафедри радiомовлення i телебачення Ярослав Табінський. Ярослав Ігорович слушно підкреслив, що «коронавірус сьогодні зупинив весь світ, але не зупинив науку», а відтак заступник декана висловив переконання, що робота цьогорічної конференції буде плідною на якісні дискусії, незважаючи на новий формат проведення заходу.

Учасників конференції привітав проректор з науково-педагогічної роботи  та соціальних питань і розвитку, доцент кафедри новітньої історії України імені Михайла Грушевського Володимир Качмар. Проректор акцентував, що студенти факультету спільно з викладачами демонструють повагу до традицій, адже незважаючи на зовнішні чинники, конференцію все ж організували на високому рівні. Володимир Михайлович справедливо зазначив, що злободенною є проблематика доповідей учасників цьогорічної конференції, а дослідження студентів і молодих науковців надзвичайно цінні для сучасної журналістики. Проректор наголосив, що роль журналістів сьогодні є однією з ключових, позаяк саме вони формують світогляд і громадську думку суспільства. Володимир Качмар побажав усім учасникам плідної роботи і жвавого обговорення доповідей.

Декан факультету, професор кафедри теорії і практики журналістики Іван Крупський розповів учасникам про історію формування Львівської школи журналістики та професійне становлення факультету, окресливши основні напрямки підготовки журналістських кадрів. Іван Васильович також заакцентував на насиченій тематиці доповідей і широкій географії учасників конференції. За словами декана, кожна тема є важливою, актуальною і потрібною. Іван Васильович побажав усім гарної роботи і приємних вражень!

До учасників та гостей також звернулася асистентка кафедри теорії і практики журналістики Наталія Войтович, яка подякувала усім за зразкову організацію наукової зустрічі. Наталія Олегівна наголосила, що усі сертифікати і відзнаки учасники конференції отримають електронною поштою.

Надзвичайно цікавими й актуальними були виступи учасників конференції. Наталія Вітюк презентувала доповідь на тему «Коронавірус у медіа: вплив на громадську думку», у якій дослідила взаємозв’язок медіа з формуванням світогляду, проблему спекуляції журналістів на темі пандемії. Представниця Білорусі Настасся Канапацкая виступила з доповіддю «Новыя медыя Беларусі і іх камунікатыўная функція», в якій проаналізувала державні і приватні білоруські інтернет-видання, окремі блоги, телеграм-канали, їхні функції та вплив на суспільство. Петро Козак детально проаналізував основні аспекти діяльності соціальних мереж у своїй доповіді «Соціальні мережі в житті сучасного журналіста та їх вплив на  роботу й розвиток ЗМІ». Ярина Пришляк доповідала на цікаву й непересічну, однак надзвичайно важливу тему:  «“Синдром злого світу” як наслідок негативізму новинних ЗМІ», в якій дослідила співвідношення хороших і поганих новин, їхню тематику та вплив на свідомість реципієнтів. Злободенною виявилася і доповідь Яни Шекеряк «Гейміфікація медіасфери: класифікація, проблеми та розвиток».

Участь в обговоренні студентських доповідей взяли також викладачі факультету – заступник декана факультету журналістики з наукової і навчально-методичної роботи, доцент кафедри мови засобів масової інформації Андрій Яценко, завідувач кафедри української преси, професор Степан Кость, доцентка кафедри зарубіжної преси та інформації Тетяна Хоменко.

Надалі робота конференції продовжилася у секціях – «Специфіка журналістської діяльності», «Журналіст як об’єкт масово-інформаційної діяльності», «Сучасна зарубіжна журналістика», «Світові тенденції розвитку журналістики», «Українська журналістика: історичний досвід і традиції», «Сучасні аудіовізуальні ЗМІ та нові медіа: стан, трансформації, перспективи», «Висвітлення збройних конфліктів у ЗМІ», «Реклама як вид соціальної комунікації».

Міжнародна науково-практична конференція студентів та молодих учених триватиме упродовж 14-15 травня. В рамках заходу передбачені також круглий стіл «Дискурс газети «День» як світоглядний орієнтир у професійному становленні журналіста» та низка майстер-класів, які проведуть для учасників конференції медіаексперти, аналітики та працівники засобів масової інформації з України, Бельгії, США, Німеччини та Польщі.

Leopolis.news