logo
24/04
2 ...

На Львівщині руйнується Страдецька гора – пам’ятка природи, місце масового паломництва християн

17-05-2020 14:201993

На Львівщині руйнується Страдецька гора – пам’ятка природи, місце масового паломництва християн
Фото: соцмережі

На Львівщині виникла небуденна соціальна напруга. Вона породжена тим, що на Страдецькій Горі, яка є не лише відомим історичним місцем паломництва християн, а й охоронною транскордонною пам’яткою природи, швидкими темпами розпочали вирубувати ліс для будівництва майбутньої дороги. 

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news з посиланням на матеріали УГКЦ.

Зясувалось, що до збурення вірян через вирубування лісу та прокладання об’їзної дороги на десятиліттями намоленій Страдецькій горі заради задоволення приватних бізнесових інтересів, спричинилась компанія «Керамбуд», власниками якої є Богдан Козак та Сергій Медведчук – брати народних депутатів України від ОПЗЖ Тараса Козака та Віктора Медведчука. 

За словами настоятеля парафії Успіння Пресвятої Богородиці села Страдч отця Іван Ковтуна, Страдецька гора є пам’яткою природи та місцем, куди прибувають на духовний відпочинок, екскурсії групи дітей та молоді. Тутешньою Хресною дорогою часто ходять християнські паломники. Зокрема, 26 червня тут має  відбутися Всеукраїнська проща. Звісно, будівництво унеможливлює проведення таких заходів.

«Ділянка Страдецької гори, де ведуться незаконні рубки лісу та будівництво дороги, – зазначив отець Іван, – входить до складу транскордонного українсько-польського біосферного резервату «Розточчя». Його створили 19 червня 2019 року на 31-ій сесії Міжнародної координаційної ради Програми ЮНЕСКО «Людина і біосфера»

Встановлено, що ліс, в якому відбувається вирубка та насипання дороги, перебуває в державній власності. Тому всі рішення щодо цього ухвалює Львівська обласна держана адміністрація. А жодних дозволів, стверджує духовенство с. Страдч, від Львівської ОДА не було. Проведення будівництва в природоохоронній зоні передбачає чимало експертиз, зокрема екологічної, яка теж не була зроблена.

У свою чергу отець Михайло Нискогуз, працівник Страдецького приходу, направив численні звернення до контролюючих органів, лісові господарства та органи державного самоврядування. Натомість на основі відповідей підтверджено, що компанія «Керамбуд» нищить ліс та будує об’їзну дорогу для приватної справи – проїзду та обслуговування кар’єра Великопольського родовища пісків. 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news