logo
12/07
11/07
2 ...

У Львові адаптовують простір до кліматичних змін: з'явився перший громадський дощовий садок

18-05-2020262

У Львові адаптовують простір до кліматичних змін: з'явився перший громадський дощовий садок
Фото: Львівської міськради

Роботи відбувалися цими вихідними і, окрім створення дощового садка, охоплювали висадку рослин для вертикального озеленення стіни опорядження неподалік Львівської Політехніки. Таким чином простір адаптовують до наслідків кліматичної зміни.

Цими вихідними громадська організація «Плато» створила у Львові перший дощовий садок і озеленила стіну опорядження на перетині вулиць Бандери та Чупринки, повідомляє пресслужба Львівської міськради.

Причиною цьому стало те, що у літній період територія простору внаслідок кліматичної зміни перетворюється у «тепловий острів». Нагрівання бруківки до +42°С, зупинки громадського транспорту — до +44°С, МАФів — до +60°С, стіни з круглими отворами — до +35,4°С сприяють некомфортному перебуванню тут містян і є особливо небезпечними для людей із серцево-легеневими захворюваннями.

«Минулого року ми розпочали осмислювати проблеми цього простору та генерувати ідеї для хоча б часткового покращення ситуації. Серед десятка природоорієнтованих рішень зупинилися на двох — технології дощового садка та вертикальному озелененні стіни опорядження. Їх і вдалося втілити у реальність з використання доступних і відносно недорогих матеріалів. Донедавна захаращений сміттям та вразливий до високих температур простір почне „працювати“ не проти, а для людей», — зазначають у ГО «Плато».

Завдяки проведеним роботам було створено систему водовідведення дощової води з сусіднього житлового будинку. Дренажна технологія з послідовно нашарованих щебню, піску, ґрунту дозволить підживлювати рослинність дощового садка, яка в свою чергу очищатиме воду та зволожуватиме повітря навколо. Також вздовж стіни опорядження було висаджено саджанці дівочого винограду та плющів для її захисту від перегрівання влітку, генерування додаткового затінку і забезпечення більшого зволоження простору. Ці два елементи виконуватимуть й естетичну функцію.

Простір на перетині вулиць Бандери та Чупринки потребує комплексного переосмислення, адже наразі він є майже повністю забрукованим, і не має плану розвитку. Активісти завдяки реалізації проєкту сподіваються дати поштовх для початку масштабніших позитивних змін у межах цього простору на всій його території.

Проєкт є волонтерською ініціативою та фінансувався виключно коштом членських і благодійних внесків за сприяння у проведенні робіт Галицькій районній адміністрації.

Leopolis.news