logo
19/04
18/04
17/04
16/04
15/04
2 ...

Львівські митці розповіли, чи вніс карантин корективи у ритм їх творчого життя

20-05-2020 17:141091

Львівські митці розповіли, чи вніс карантин корективи у ритм їх творчого життя
Фото: Львівський палац мистецтв

Львівський палац мистецтв підготував серію публікацій, в яких львівській митці розповідають про те, чи вніс карантин свої корективи у звичний ритм їхнього творчого життя.

Розповіді опубліковані на сторінці палацу мистецтв у Facebook.

Художник, заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки художників України, головний художник Львівського палацу мистецтв Орест Скоп розповів, що на його режим карантин не вплинув.

«На мою думку, художник має працювати постійно. Адже робота художника - це безперервний творчий процес. Якраз тепер втілюю в життя свій проект - ініціюю виставку до ювілею Лесі Українки ( 21 березня 2021 р.). До реалізації цього проекту долучилося вже багато митців, серед яких і П.Сипняк, і Р.Опалинський, і В.Москалюк, і ін. І хоча для підготовки є ще цілий рік, художники вже почали працювати над роботами», – розповів Орест Скоп.

Художник, пленерист, член Національної спілки художників України, за свою роботу нагороджений численними почесними грамотами та відзнакою «За досягнення в розвитку культури та мистецтва» Віктор Стогнут вважає, що карантин дав усім можливість для переосмислення, для впевнення в своїх думках.

«Щодо мене, то я в першу чергу пленерний художник, пейзажист. «Мій храм - природа!». Для себе кардинальних змін в роботі не відчуваю. Люблю сільську місцевість, люблю ліричні мотиви. Найчастіше працюю з мольбертом просто неба, на природі, і переважно на самоті. Отак я і правил карантину дотримую, і разом з тим працюю!», – сказав Віктор Стогнут.

Старша викладачка кафедри книжкової та станкової графіки Української академії друкарства Олена Жеребецька зазначила, що, звичайно, карантин дещо вплинув на звичний ритм творчого життя, адже весна - це буяння природи, час пленерів, творчих зустрічей, а ми маємо замкнутий простір і обмежену свободу пересування.

«Мимоволі починаєш філософськи розмірковувати над змістом життя і про своє місце у цьому світі. Це дещо позначається на творчому процесі... Проте, на час карантину, саме для художників є дуже багато сайт-сторінок, галерей, де можна виставляти свої роботи. Зокрема, Луцький Музей сучасного українського мистецтва Корсаків ініціював дуже цікавий арт- проект «Імунітет». Його мета в тому, щоб підвищити психологічний імунітет суспільства, адже: мистецтво - це аптека для зміцнення духу; митець - духовний провізор народу; арт-об'єкти - це соціальні ліки. Отже, в рамках цього проекту, кожен охочий створює роботу, яка б покращувала психологічну атмосферу в суспільстві. З охотою беру участь у проекті, працюю над новими роботами і відправляю їх на виставку», – розповіла мисткиня.

Український митець, реставратор, художник, скульптор, різьбляр, коваль Віктор Проданчук поділився, що під час карантину працює навіть дещо ефективніше, ніж звично, бо менше часу віддає бізнесу і громадській роботі, а більше працює в студії, в майстерні.

«Розпочав роботу над новою темою - образами видатних українців - Т. Шевченка, І. Франка, Г. Сковороди, Лесі Українки, С. Бандери, В. Великого, Б. Хмельницького. Мрію зробити їхні образи сучасними і привернути ще більшу увагу і зацікавленість до цих видатних діячів, які завжди і писали, і боролись, і давали той поштовх, могутній посил нам, щоб бути справжніми патріотами, державниками, боротись і жити для України», – розповів художник.

Leopolis.news