logo
24/04
23/04
22/04
19/04
2 ...

Франковий університет – лідер змін в Україні: цифри і факти

07-06-2019 17:092138

Франковий університет – лідер змін в Україні: цифри і факти

20 червня у Львівському національному університеті імені Івана Франка мають відбутися чергові вибори ректора.

 

З якими здобутками Франковий університет підійшов до виборчої кампанії спробував проаналізувати кореспондент Leopolis.news.

Сьогодні у Львівському національному університеті імені Івана Франка навчання ведеться на 19 факультетах: за освітнім рівнем «бакалавр» за 90 освітніми програмами і за 113 освітніми програмами на освітньому рівні «магістр». За останні роки спостерігається позитивна динаміка збільшення й оновлення освітніх програм. В університеті сьогодні навчається близько 21 тисячі студентів. Останніми роками спостерігається позитивна динаміка зростання –  у 2018 році кількість студентів була найвищою за останні 10 років.

Університет Франка є лідером й у вступній кампанії. Щороку абітурієнти  подають 47 – 61 тис. заяв, загальна кількість зарахованих студентів на рівні освіти бакалавра та магістра складає понад 7 тис осіб.

За п’ять років загальне фінансування наукової діяльності в ЛНУ ім.І.Франка зросло більш як у 5 разів (обсяг фінансування у 2014 році – 7,5 млн грн, у 2018 році – 39 млн грн). У 2019 році планується отримати на науково-дослідницькі проекти понад 47 млн грн.

Щороку науковці університету публікують понад 220 монографій, підручників і навчальних посібників, 3700 статей, серед них 300 – у виданнях, які включені у наукометричні бази даних Scopus, Web of Science. За останні 5 років чотири науковці університету отримали Державні премії України в галузі науки і техніки.

За останні п’ять років для проведення наукових досліджень, оновлення матеріально-технічної бази за кошти загального фонду, спеціального фонду, ґрантів  українських і міжнародних організацій, фондів, субвенції Львівської обласної ради закуплено унікальних наукових приладів, обладнання, матеріалів на суму понад 30 млн. грн.

Показником успішності вищого навчального закладу сьогодні можна вважати позицію у національних та міжнародних рейтингах вищих навчальних закладів.

За даними вебометричного рейтингу університетів uniRank University Ranking 2019 Львівський національний університет імені Івана Франка посів третє місце серед 171 українського ЗВО. У 2019 р. uniRank опублікував також рейтинг університетів відповідно до їхнього представлення у мережі Facebook, де ЛНУ посів п’яте місце серед українських ЗВО. Крім того, згадаємо інші рейтинги: University Ranking by Academic Performance, де університет  у трійці найкращих університетів України; THE World University Ranking 2018, де університет ввійшов до одного з найавторитетніших світових університетських рейтингів з позначкою 1001+; THEImpactRanking, де університет посів позицію 300 +.

Упродовж 2014-2019 рр. університет Франка підписав 176 угод про співпрацю з університетами, закладами вищої освіти та освітніми фондами та фундаціями 45 країн світу. Також було успішно реалізоано низку міжнародних освітніх проектів і програм. Найуспішнішою за кількісними і якісними показниками є участь університету у проектах ТЕМПУС, Вишеградського фонду, програми Жана Моне, академічної мобільності КА1 та розвитку потенціалу вищої освіти КА2 програми Еразмус+.

 

Усього в університеті було реалізовано 7 проектів Програми ТЕМПУС.

Упродовж чотирьох останніх років Франковий ВНЗ постійно є одним із лідерів серед українських університетів за кількістю успішних заявок та кількістю місць академічного обміну програми Еразмус+. У 2016 – 2019 роках університет став учасником п’яти великих проектів.

Університет у рамках програми Еразмус+ КА1 підписав 62 міжінституційні угоди з університетами 25 країн Європи, відповідно до яких студенти мають змогу навчатися впродовж семестру в університеті-партнері, а викладачі проходити стажування.

Сьогодні в вузі реалізується інвестиційний проект Кабінету Міністрів України «Реставрація головного корпусу Львівського університету» загальною вартістю 86 млн. грн. Минулого року освоєно 12 млн грн., у 2019 році вже освоєно 10 млн грн. Реконструйовано санаторій-профілакторій ЛНУ в інноваційний гуртожиток (10,7 млн грн.).

Ремонтні роботи ведуться фактично в усіх навчальних корпусах, гуртожитках та інших об’єктах університету. Практично завершується заміна вікон на склопакетні в усіх гуртожитках та заміна електрогазових плит, ремонт систем енергозабезпечення; змінена вся водонапірна  арматура  і сантехніка. Вирішено питання постійного водозабезпечення студентських гуртожитків. Упродовж  п’яти років на ремонтні роботи в гуртожитках витрачено понад 29 млн грн. У 2019  році передбачено здійснити ремонти на 4 млн грн.

Нагадаємо, що вибори ректора Львівського національного університету імені Івана Франка відбудуться 20 червня. До участі у виборах зголосилися двоє кандидатів – теперішній ректор університету, професор Володимир Мельник та проректор з науково-педагогічної роботи ЛНУ ім. І. Франка Ярослав Гарасим.

Leopolis.news