logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
22/03
21/03
2 ...

МЗС України різко засудило порушення прав людини в окупованому Криму

21-05-2020 15:56653

МЗС України різко засудило порушення прав людини в окупованому Криму

Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує триваюче погіршення ситуації з правами людини на тимчасово окупованій Російською Федерацією території Кримського півострова на тлі поширення пандемії COVID – 19.

Про це йдеться у заяві українського МЗС:

«Попри свої обов’язки як окупаційної держави щодо охорони здоров’я населення, визначені міжнародним гуманітарним правом, Російська Федерація використовує загострення гуманітарної ситуації як димову завісу виключно для подальшого наступу на права і свободи кримчан.

Поширення пандемії не зупинило російську владу від оголошення чергового примусового призову до окупаційної армії Російської Федерації, що вважається воєнним злочином.

Березневий указ російського президента про позбавлення громадян України права власності на землю в Криму став ще одним беззаперечним фактом порушення  Москвою своїх зобов’язань в рамках міжнародного гуманітарного права».

«Більше того, вже понад три роки Російська Федерація як окупаційна держава ставить себе вище Міжнародного суду ООН, ігноруючи його наказ, який вимагає відновити діяльність Меджлісу кримськотатарського народу та має на меті захистити самобутність української та кримськотатарської громади в умовах тимчасової окупації. Замість того, щоб слідувати букві і духу рішення найвищої судової інстанції у світі, Москва вдалася до традиційних для неї методів – фабрикування контрольованих «кишенькових» національних організацій для спотворення жорсткої реальності», – наголошують у зовнішньополітичному відомстві України.

«У той же час чи не головними ворогами для російської влади залишаються ті, хто в умовах беззаконня та безкарності каральних органів мають сміливість доносити правду про реальний стан справ на окупованій території.

Вручення так званих «застережень про екстремістську діяльність», триваючі судові процеси, політично та релігійно вмотивоване незаконне позбавлення волі, переслідування громадських активістів має на меті посилити тотальну атмосферу страху в окупованому Криму та примусово витіснити з півострова найбільш активних викривачів чи залякати їх.

Лише за останній час справжню ціну «справедливості» окупаційного правосуддя відчули Наріман Мемедемінов, Денис Кашук, Едем Бекіров, Сервер Мустафаєв, Едем Смаілов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Тимур Ібрагімов, Сервер Зекірьяєв, Мемет Белялов, Ернес Аметов, Енвер Сейтосманов та багато інших. Попри вимогу Генеральної Асамблеї ООН, закріплену в резолюції 73/263 «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополі, Україна», досі в російських застінках залишається Емін-Усеїн Куку», –йдеться далі.  

У МЗС наголошують: «Ані відверто пропагандистські операції Кремля, ані нікчемні квазі-юридичні акти окупаційної влади не можуть змінити правового статусу Криму як невід’ємної складової території України в межах міжнародно визнаних кордонів чи похитнути спільну позицію міжнародної спільноти з підтримки суверенітету та відновлення територіальної цілісності нашої держави».

Натомість МЗС закликає міжнародне співтовариство посилити спільні зусилля для розвінчання міфів російської пропаганди, яка є елементом російської агресії та дестабілізаційних дій, спрямованих проти України й інших демократичних держав.

Leopolis.news