Унікальне римське срібло, знайдене на Тернопільщині, намагались продати з аукціону у Німеччині

http://leopolis.news/post/21825/unikalne-rymske-sriblo-znaydene-na-ternopilshchyni-namagalys-prodaty-z-aukcionu-u-nimechchyni

22/05/2020

Про це повідомляє Український національний комітет Міжнародної ради музеїв ICOM Ukraine.

Як зазначається, орієнтовно у листопаді 2019 р. на Тернопільщині особою, яка поки що ховається під ніком Vovan і яку ще належить формально встановити, було знайдено унікальний комплекс срібних речей римського часу, до якого входили фрагменти посуду та ще кілька предметів.

29 листопада інформацію про цю знахідку було оприлюднено в Інтернеті, а в період 4-8 грудня 2019 року цей скарб було виставлено для продажу на сумновідомому сайті, через який неодноразово продавалися археологічні пам’ятки, що в подальшому опинялися за кордоном.

«Здавалося, ці речі втрачені. Але 18 травня 2020 р. український археолог і пам’яткоохоронець Максим Левада оприлюднив відомості про те, що 2 найяскравіші речі з проданого комплексу зараз виставлені на одному з німецьких аукціонів старожитностей у вигляді двох окремих лотів. При цьому зловмисниками було вказано неправдивий провенанс: що обидві знахідки начебто походять «з приватної колекції з Південної Німеччини і відомі на арт-ринку з 1970-80 рр.», – йдеться у повідомленні.

За наявною інформацією, Міністерство культури (в усіх його ітераціях за останні півроку) не надавало дозволу на вивезення цих пам’яток. Тобто йдеться про контрабанду культурних цінностей, за що передбачено відповідальність відповідно до ст. 201 ККУ.

Як зазначають музейники, цей скарб є, без перебільшення, унікальним: «Він датується третім століттям н.е. – часом економічних труднощів, коли вартість та значення металу стали важливішими за естетичну красу предметів, виготовлених з нього. Рублене срібло Римська Імперія використовує в цей час як дипломатичний інструмент для виплати подарунків або субсидій певним групам «варварів». Воно також могло використовуватися як форма військової оплати найманців з-за кордону, що служили Риму. Подібних речей у жодному українському музеї немає».

«Знахідка, про яку йдеться, є прекрасним прикладом саме такого скарбу, що містив рублене срібло, і яка, ймовірно, потрапила безпосередньо з римського світу в Україну. Таким чином, скарб може бути важливим свідченням римських стосунків з давнім населенням на території України і є одним з найдавніших доказів такого дипломатичного використання срібла» - зазначив генеральний директор Національного музею історії України, доктор історичних наук Федір Андрощук.

Продаж цих речей з аукціону мав відбутися 25 травня, а у разі продажу шанси повернути їх до України майже зникали.

Та вчора пізно ввечері інформацію про скарб і ситуацію навколо нього отримав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Сьогодні вдень працювали українські дипломати у Німеччині і ввечері прийшла добра новина:

«По-перше, аукціон погодився зняти речі з продажу і на час перевірки не повертати їх власникові.

По-друге, українські дипломати активно працюють з правоохоронними органами ФРН для запуску офіційних процедур повернення незаконно вивезених пам’яток».

Leopolis.news