logo
19/04
17/04
16/04
15/04
12/04
11/04
2 ...

В Україні запускають платформу, що координуватиме міжнародні дії зі звільнення Росією українських політв’язнів

22-05-2020 17:551102

В Україні запускають платформу, що координуватиме міжнародні дії зі звільнення Росією українських політв’язнів

Питання звільнення незаконно утримуваних Росією з політичних мотивів громадян України і надалі залишається актуальним, насамперед у контексті триваючих репресивних практик на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м.Севастополя, а також на території самої РФ.

На фоні нових затримань та вироків, а також намагань РФ зловживати інструментарієм та форматами інституцій ООН для легітимізації спроби анексії Криму, МЗС України бачить своїм завданням надання нового імпульсу міжнародним зусиллям, спрямованим на звільнення незаконно утримуваних РФ з політичних мотивів громадян України, повідомляє Міністерство закордонних справ України.

Як зазначають у зовнішньополітичному відомстві України, проблематика політв’язнів має залишаться серед пріоритетних питань порядку денного у нашому діалозі з іноземними партнерами, а міжнародний тиск на РФ з метою їхнього якнайшвидшого звільнення – посилюватися. З цією метою МЗС ініціює запуск Платформи з координації міжнародних зусиль для звільнення незаконно утримуваних РФ з політичних мотивів громадян України.

«Ми бачимо її учасниками представників органів державної влади, до компетенції яких входить діяльність з надання допомоги, захисту прав та звільнення незаконно утримуваних громадян України; неурядових правозахисних організацій та об’єднань родичів політв’язнів; Меджлісу кримськотатарського народу. Важливим елементом стане подальше залучення до спільної роботи колишніх бранців Кремля.

Такий формат роботи не новий для МЗС. У 2016-2019 рр. під егідою Міністерства вже діяла Громадська платформа з питань звільнення незаконно утримуваних РФ громадян України. Вона стала успішним прикладом взаємодії між державним та громадським сектором з пошуку шляхів розв'язання проблем, які виникали внаслідок політичного переслідування та незаконного утримання Російською Федерацією громадян України», – зазначають у МЗС України.

Платформа не підмінятиме діяльність інших органів державної влади. Це майданчик для обговорення та погодження дій, результатом яких має стати посилення міжнародного тиску на РФ з метою звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України. 

Leopolis.news