У Франковому виші визначили переможців конкурсу «Кристали» серед учнів старшої вікової категорії

http://leopolis.news/post/21901/u-frankovomu-vyshi--vyznachyly-peremojciv-konkursu-krystaly-sered-uchniv-starsho-vikovo-kategori

24/05/2020

Організовують конкурс Національний центр “Мала академія наук України”, кафедра неорганічної хімії Львівського національного університету імені Івана Франка і Комунальний заклад Львівської обласної ради “Львівська обласна Мала академія наук учнівської молоді”, інформує прес-центр університету.

Цьогоріч загальнонаціональний карантин вніс свої корективи у формат проведення конкурсу, але не послабив інтересу до змагання й не відобразився на високій якості представлених робіт. Члени журі конкурсу обрали переможців серед учнів старшої вікової категорії у дистанційному режимі.

На розсуд журі впродовж лютого-квітня надійшло 133 учнівські тези на тему “Кристали і ґаджети”, серед яких було відібрано 24 найкращих дослідження для участі у ІІ етапі конкурсу. Переможці І етапу підготували постери на тему своїх досліджень, які були оцінені з огляду на їхні актуальність, оформлення, цілісність і логічність представленого матеріалу, а також доцільність наукових спостережень.

Роботи школярів оцінювало висококваліфіковане журі, до складу якого увійшли: професорка кафедри загальної та координаційної хімії Університету Марії Кюрі-Склодовської (м. Люблін, Польща) Зофія Жончинська (голова журі), а також представники хімічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка – доцентка кафедри неорганічної хімії Зіновія Шпирка, старший науковий співробітник кафедри неорганічної хімії Ярослав Токайчук, аспірант Данило Марискевич, студентка Романа-Ірина Мартиняк і завідувачка обчислювальної лабораторії кафедри неорганічної хімії Галина Ничипорук (секретар журі).

З-поміж усіх учасників абсолютним переможцем конкурсу серед школярів старшої вікової категорії став учень 7 класу Крижанівського навчально-виховного комплексу “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-ліцей-дошкільний навчальний заклад” Лиманської районної ради Одеської області, гуртка “Природа рідного краю” Центру дитячої та юнацької творчості Лиманської районної ради Одеської області при Крижанівському НВК Олександр Барабаш з роботою “Соляна лампа-годинник: розумний та корисний ґаджет з кристалів”.

         Друге місце посіли учень 9 класу Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №16 імені Володимира Левицького Тернопільської міської ради Тернопільської області Богдан Вирста (робота “Вимірювання мікротвердості гідратованих кристалів”) та учень 9 класу Бердянської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №4 Бердянської міської ради Запорізької області Дмитро Гетьманський (робота “Кристалічні нанотекстуровані накопичувачі енергії для живлення сучасних ґаджетів”).

         Третє місце у змаганні вибороли учень 10 класу Комунального закладу Львівської обласної ради “Сокальська загальноосвітня санаторна школа І-ІІІ ст. імені Т. Шевченка” Богдан Кузик (робота “Захисне скло з кристалів сапфіру”), учениця 8 класу Філії “Дмитрівська загальноосвітня школа” опорного навчального закладу “Дмитрівська загальноосвітня школа I-III ступенів імені Т.Г. Шевченка Дмитрівської сільської ради Кіровоградської області” Руслана Поправко (робота “Вплив парамагнетизму йонів Ni2+ тa Co2+ на поглинання монохромного світла кристалами їхніх подвійних солей”) та учень 10 класу Української гімназії №1 Івано-Франківської міської ради Івано-Франківської області Дмитро Рудий (робота “Визначення фізичних властивостей п’єзоелектриків на основі вирощених кристалів сегнетової солі та використання кристалів для виготовлення невеликих акустичних пристроїв”).

Спеціальну відзнаку голови журі отримала робота “Кристали і сьогодення” учня 9 класу Товариства з обмеженою відповідальністю “Міжнародна Французька Школа” (м. Київ) Вадима Філатова.

До учасників конкурсу звернулася голова журі професор Зофія Жончинська: “Від імені членів журі Всеукраїнського конкурсу юних дослідників “Кристали”, що носить ім’я Євгена Гладишевського, висловлюю радість з приводу того, що в конкурсі взяла участь така велика кількість учнів, які надіслали результати своєї праці на розгляд конкурсної комісії. Подані роботи були виконані на високому рівні, що підтверджує Ваші вже глибокі знання та бажання їх і надалі розширювати. Я також хочу відзначити Вашу наполегливість, адже, незважаючи на складні умови, спричинені пандемією, Вам вдалося провести багато експериментів і теоретичних досліджень. Від імені журі я вітаю переможців конкурсу, які показали, наскільки різнобічною є тема “Кристали та ґаджети”. Насамкінець висловлюю вдячність творцям конкурсу “Кристали”, які упродовж багатьох років з великою відданістю своїй справі організовують наукові зібрання юних дослідників”.

Від імені організаторів конкурсу учасників привітав голова організаційного комітету член-кореспондент Національної академії наук України, професор, проректор з наукової роботи Львівського університету Роман Гладишевський: “Цьогорічна весна поставила перед нами нові виклики, що змінили форму проведення конкурсу “Кристали”. Втім, навіть за таких обставин учасники успішно справилися з поставленим завданням, тому всі по праву можуть вважати себе переможцями, адже здобули неоціненний досвід, а дехто, можливо, вперше в житті отримав нагоду долучитися до наукових досліджень і дав старт своїй науковій кар’єрі. Приємно відзначити, що конкурс об’єднав учасників з усіх куточків України, а роботи відзначалися як науковою грамотністю, так й оригінальністю та творчим підходом. Школярі продемонстрували свіжий погляд на кристали у ґаджетах чи ґаджети для кристалів. І тепер можна з впевненістю сказати, що задекларовані ідеї мають реальний потенціал бути не лише розвиненими, але і впровадженими. Вірю, що саме учасники конкурсу представляють майбутнє української науки – успішної, конкурентоспроможної і корисної для людини і суспільства. Сподіваюся, що ми невдовзі повернемося до звичного стилю життя, і з нетерпінням очікую нашої зустрічі на урочистому засіданні у Львові”.

Нагадаємо, щороку конкурс відбувається серед учнів середньої та старшої вікової категорії. Школярі віком 6-12 років вирощують кристали, а учні віком 13-18 років готують тези наукових доповідей, які під час фінального етапу конкурсу представляють у форматі стендових доповідей у Львівському університеті. Конкурс серед учнів середньої вікової категорії триває – юні дослідники в домашніх умовах вирощують кристали кухонної солі (NaCl). До участі у змаганні зголосилися 4778 школярів з усіх областей України. Втім, цьогоріч усіх переможців конкурсу планують запросити до Львівського університету й відзначити цінними подарункам після скасування карантинних обмежень.

Leopolis.news