logo
19/04
18/04
2 ...

ОТГ Львівщини продовжують нарощувати бюджетні надходження

26-05-2020 12:55646

ОТГ Львівщини продовжують нарощувати бюджетні надходження
Фото: balance.ua

Незважаючи на сповільнення економіки у зв’язку з карантинними заходами та надання законодавцем пільг по сплаті податків, об’єднані територіальні громади Львівщини продовжують нарощувати свої надходження. Як розповіла консультант з бюджетних питань Офісу реформ у Львівському регіональному відділенні Асоціації міст України Ярослава Пишник,  за 4 місяці цього року до бюджетів ОТГ надійшло 427,2 млн грн. У порівнянні з відповідним періодом минулого року ці надходження збільшилися  на 41,0 млн грн. 

Про це повідомляє Офіс реформ у Львівському РВ АМУ.

«Хороші результати по забезпеченню надходжень декілька років поспіль показують Шегинівська, Новоміська, Великолюбінська, Бісковецька та Щирецька ОТГ, – зазначила Ярослава Пишник. – Рекорд встановила Дублянська Самбірського району, яка забезпечила виконання дохідної частини бюджету за 4 місяці  на 186,7% і річного бюджету на 60%. За це цю громаду можна було би похвалити, але виявляється, що такий ріст відбувся завдяки хитрощам: у Дубляни перереєстровано Львівський обласний госпіталь інвалідів війни та репресованих імені Юрія Липи, який почав сплачувати податок з доходів фізичних осіб до бюджету громади, а не до бюджету Львова. Відтак за 4 місяці 2020 року у бюджет Дублянської ОТГ надійшло 3,1 млн. грн, а за відповідний період минулого року 777,0 тис. грн. Звичайно так можна наповнювати бюджет!»

За словами консультанта, водночас є ряд громад, які не в повній мірі працюють над наповненням своїх бюджетів. Зокрема, це стосується невеликих сільських громад: Грабовецької, Заболотцівської, Міженецької, Магерівської, Воютицької. Також не забезпечують запланованих надходжень і міські громади – Судововишнянська та Мостиська.

«Незабезпечення планових надходжень до бюджетів відображається на якості та обсягах публічних послуг, які отримують мешканці громад, адже кінцевою метою децентралізації та головним завданням державної економічної та соціальної політики є підвищення фінансового потенціалу територій, надання якісних послуг населенню. Можливо, на це вплинуло сповільнення економіки у зв’язку з карантинними заходами та надання законодавцем пільг по сплаті податків у зв’язку з цим, – сказала Ярослава Пишник. І додала: – Звичайно, аналіз виконання бюджетів за 4 місяці не дає повної картини робот громад по забезпеченню надходжень до бюджетів, для всебічної об’єктивної оцінки необхідно здійснювати більш глибокий аналіз фінансових показників конкретних громад, який буде проведено  за 1 півріччя».

Leopolis.news