logo
23/04
22/04
21/04
19/04
17/04
16/04
2 ...

Кабмін проігнорував думку винниківчан та знищив самоврядне місто – Квурт

27-05-2020 15:06767

Кабмін проігнорував думку винниківчан та знищив самоврядне місто – Квурт

Міський голова Винників Володимир Квурт заявив, що готовий продовжувати боротьбу за збереження винниківської громади.

 

Про це йдеться у зверненні Квурта, оприлюдненому у «Facebook».

«Шановні винниківчани!

Кабінет міністрів України, як це не прикро, проігнорував думку нашої громади і затвердив сьогодні на своєму засіданні перспективний план Львівської області, в якому немає Винниківської громади.

Згідно плану, Винники вже цього року зникнуть як місто і окрема самоврядна громада та стануть частиною міста Львова без жодного статусу й впливу. Мені дуже боляче це усвідомлювати, адже уряд не просто ліквідував наше місто як адміністративну одиницю, він знищив маленький соціальний простір, поставив хрест на наших культурних традиціях і особливостях, наших добрих справах, нашому спілкуванні. Я вважаю це рішення несправедливим.

Нас, винниківчан, попри нашу позицію і бажання, позбавили права бути територіальною громадою, а отже самостійно вирішувати свої проблеми та визначати свій розвиток. Рішення про ліквідацію Винниківської громади суперечить Конституції України. Це антидемократичне рішення, а отже реформа децентралізації, у підсумку, звелась до імітації демократичних змін. Знищення Винниківської громади – результат, який цілком протилежний завданню цієї реформи, яка передбачала самодостатній розвиток та зміцнення місцевих громад в Україні.

Я, як міський голова Винників, вважаю своїм обов'язком якнайшвидше провести консультації з активістами нашої громади. Якщо буде підтримка, то я готовий продовжувати боротьбу за збереження нашої громади всіма цивілізованими методами. Також варто обговорити з юристами можливість оскарження цього рішення в суді.

Якщо не знайдемо розуміння в українських судах, то будемо шукати справедливості в Європейському суді, адже ліквідація Винниківської громади суперечить Європейській хартії місцевого самоврядування, яку Україна підписала. Також вважаю, що необхідно звернутись до всіх керівників міст-побратимів Винників в Польщі, Чехії, Італії, Німеччині тощо, і донести до них ситуацію, яка призвела до порушення демократичних прав та свобод членів нашої громади внаслідок ліквідації Винників як самоврядного міста. Сподіваюсь на підтримку демократичної європейської спільноти». 

Як повідомляли, на сьогоднішньому засіданні Кабмін затвердив перспективний план формування територій громад Львівської області, до Львівської ОТГ увійшли 18 населених пунктів, у тому числі Винники.

Leopolis.news