logo
16/04
2 ...

Андрій Годик: Щоб припинити незаконні рубки лісів, їх насамперед потрібно інвентаризувати

27-05-2020 19:32792

Андрій Годик: Щоб припинити незаконні рубки лісів, їх насамперед потрібно інвентаризувати

Львівська облдержадміністрація скерує звернення до Державного агентства лісових ресурсів України щодо невідкладного проведення інвентаризації лісових ресурсів.

Про це сьогодні, 27 травня, йшлося під час наради під головуванням першого заступника голови Львівської ОДА Андрія Годика з актуальних проблемних питань лісової галузі області, інформує прес-служба ОДА.

Серед присутніх – представники правоохоронних органів, Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства, Державної екологічної інспекції, Головного управління Держпраці у Львівській області, ОКСЛП «Галсільліс», керівники лісгоспів, представники громадських об’єднань-волонтери.

Учасники порушили питання незаконних рубок, боротьби з ними та врегулювання цієї ситуації в області.

«Виключно розуміючи, який стан справ у лісовій сфері, ми можемо розуміти подальші кроки. Спільно з правоохоронними органами працюємо над ліквідацією незаконних вирубок та припиненням потенційних злочинних дій. Також будемо залучати громадськість в частині забезпечення контролю. Одним із елементів, як зробити цю сферу прозорішою, є належне оформлення документів, що є підставою планових рубок, в тому числі санітарних», - зазначив Андрій Годик.

На необхідності засобів громадського контролю за незаконним обігом деревини наголосив і волонтер, представник ГО «Майдан Старосамбірщини» Василь Курій. Як він зазначив, сьогодні лісова галузь потребує реформування, напрацювання законодавчих ініціатив у співпраці всіх дотичних структур.

Як поінформував в.о. начальника Державної екологічної інспекції у Львівській області Василь Стрищак, з початку року притягнуто до відповідальності 231 особу на суму 52 тис. грн і нараховано збитків, завданих лісовому господарству, на понад 2 млн грн. Серед резонансних справ – Старосамбірське ДЛГП "Галсільліс", матеріали щодо якого передані до правоохоронних органів.

Відтак, у межах зустрічі наголосили на необхідності реалізації деревини через систему електронних торгів, посилення контролю за діяльністю лісопідприємств.

Зазначимо, що з початку 2020 року вісімнадцятьма рейдовими бригадами лісогосподарських підприємств Львівського ОУЛМГ проведено 374 рейди з охорони лісу та державного мисливського фонду, в ході яких виявлено 104 м³ незаконно зрубаної деревини та складено 54 протоколи на лісопорушників (сума штрафів – 21,2 тис. грн, сума завданої шкоди становить 425,9 тис. грн), в тому числі:

- за незаконну рубку – 33 протоколи (сума штрафів – 16,8 тис. грн, сума завданої шкоди становить 393,9 тис. грн);

- за порушення вимог пожежної безпеки в лісах - 10 протоколів (сума штрафів –1,2 тис. грн);

- за порушення правил полювання - 9 протоколів (сума штрафів – 2,4 тис. грн, сума завданої шкоди становить 32,0 тис. грн);

- за засмічення лісів відходами - 2 протоколи (сума штрафів – 0,8 тис. грн).

Крім цього, у результаті проведеної роботи з охорони лісів від незаконних рубок працівниками державної лісової охорони спільно з працівниками поліції вилучено 430 м³ деревини без підтверджуючих документів з територій лісопильних об’єктів.

Львівське обласне управління лісового та мисливського господарства нагадує, що в управлінні діє пряма телефонна лінія (032-297-61-21) для повідомлень про незаконні рубки, браконьєрство та інші лісопорушення.