logo
25/04
24/04
2 ...

Досвід ОТГ знадобиться укрупненим ОТГ Самбірщини

28-05-2020 20:111196

Досвід ОТГ знадобиться укрупненим ОТГ Самбірщини
Фото: соцмережі

У теперішніх адміністративних межах Самбірського району функціонуватимуть п’ять укрупнених об'єднаних територіальних громад – Рудківська, Самбірська, Новокалинівська міські та Ралівська і Бісковицька сільські ОТГ.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.

Нагадаємо, що Самбірщина першою в області пішла шляхом зародження ОТГ. В результаті за чотири роки нових адміністративних органів місцевого самоврядування було створено найбільше на Львівщині – десять. Тепер їх уряд укрупнив, затвердивши перспективний план з п’ятьма.

За словами голови районної ради Віталія Кімака, Самбірщина вповні скористалась перевагами перших, надбала чималого досвіду міжнародного співробітництва, управління, планування і виправлення власних помилок. Досить сказати, що завдяки ОТГ майже вп'ятеро збільшено доходи місцевих бюджетів, а на розвиток інфраструктури додатково ними залучено понад 70 млн.грн. державної субвенції.  Для потреб освітніх закладів придбано 12 шкільних автобусів, побудовано три сучасні лікарські амбулаторії сімейної медицини. Значно покращено комунальні дороги, освітлено населені пункти.

Власними надбаннями ефективно повинні скористатись укрупнені ОТГ. Але їхня успішна діяльність залежатиме від того, кого оберуть головами, депутатами. Водночас, зазначив голова райради Віталій Кімак, децентралізація на законодавчому рівні не додала оптимізму. Там, де державі бракуватиме коштів, рятувати ситуацію зобов’яжуть об’єднані громади. Чого тільки їм коштуватиме дофінансування закладів освіти і охорони здоров’я, що вже відчули цього року. Адже міністри і чиновники на рівні областей, відмежовуючись від розв’язання власних проблем, часто мало не одноголосно  у виступах, рішеннях чи в розпорядженнях традиційно додають «…за рахунок коштів місцевих бюджетів».

Якщо після децентралізації така тенденція в Україні збережеться, то держава протягом наступних п’яти років перекладе на плечі органів самоврядування решту усіх своїх проблем без забезпечення ОТГ фінансами. 

Тому  місцеві вибори 25 жовтня будуть не менш важливіші, ніж вибори Президента і народних депутатів Верховної Ради України. Сильне самоврядування це і є дієва ланка розвитку держави. 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news