logo
19/04
18/04
17/04
16/04
2 ...

Україна отримає 500 мільйонів євро макрофінансової допомоги від ЄС

29-05-2020 15:06690

Україна отримає 500 мільйонів євро макрофінансової допомоги від ЄС
Фото: УНІАН

Єврокомісія затвердила виділення Україні кредиту в 500 мільйонів євро в рамках четвертої програми макрофінансової допомоги, за якою з 2014 року ЄС надав Україні кредит на загальну суму 3,8 млрд євро (включаючи транш, що був ухвалений сьогодні).

Повідомлення про це оприлюднене на сайті Європейської комісії, передає Укрінформ.

Як зазначається, така кредитна допомога є найбільшою за обсягом макрофінансовою допомогою, яку ЄС виділив будь-якій індивідуальній країні-партнеру.

«Україна залишається на порядку денному Європи. Ми продовжуємо політичну, фінансову та технічну підтримку, особливо у ці часи кризи, для того, щоб підтримати порядок денний реформ в Україні для розбудови більш стійкої економіки. Україна досягла необхідних показників у реформах в рамках четвертої програми макрофінансової допомоги, і ми готуємо виділення 500 млн євро. В рамках допомоги нашим сусідам для подолання наслідків пандемії ми надамо Україні подальшу надзвичайну макрофінансову допомогу в обсязі 1,2 млрд», - зауважив з цього приводу виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс.

Як зазначається, виділення другого та останнього траншу в рамках програми макрофінансової допомоги стало можливим після того, як Україна виконала 12 політичних кроків, що були погоджені з ЄС. Вони включають важливі заходи у сфері боротьби з корупцією та з відмиванням грошей, стосовно порядку використання бюджетних коштів, реформ у банківському секторі, в енергетиці, охороні здоров’я та у соціальній політиці.

У повідомленні Єврокомісії окремо наголошується, що виділення Україні макрофінансової допомоги ЄС стало можливим після укладення угоди Stand-by між Україною і МВФ та імплементації заходів, що були необхідні для цього кроку.

Ресурси в рамках макрофінансової допомоги будуть виділятися в формі довгострокових кредитів з низькою процентною ставкою. Перший транш допомоги в обсязі 500 млн євро, відповідно до цієї програми, Україна отримала у грудні 2018 року.

Цю програму макрофінансової допомоги в обсязі 1 млрд євро Єврокомісія запропонувала у березні 2018 року у відповідь на запит України. Ця пропозиція була ухвалена Європарламентом та Радою ЄС у липні 2018 року. Меморандум про порозуміння між ЄС і Україною з цього приводу був підписаний у вересні 2018 року, та був ратифікований Верховною Радою.

Leopolis.news