На Львівщині «Нафтусю» та «Східницьку» за грантові кошти ЄС «рятуватимуть» від забруднення стічними водами

http://leopolis.news/post/22362/na-lvivshchyni-naftusyu-ta-shidnycku-za-grantovi-koshty-es-ryatuvatymut-vid-zabrudnennya-stichnymy-vodamy-

01/06/2020

На території Львівщини в межах Програми транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна 2014-2020» реалізовується проєкт міжнародної технічної допомоги екологічного характеру «Охорона вод Солінського озера та лікувальних вод курорту Східниця – спільний виклик та шанс на збереження і використання потенціалу природної спадщини».

Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

Головне завдання проєкту - збереження цілющих вод смт Східниці, м. Борислава Львівської області (види: "Нафтуся", "Східницька" та содова "Боржомі") від забруднення стічними водами шляхом будівництва очисних споруд глибокого біологічного очищення господарсько-побутових стічних вод району вулиць Котляревського та Коновальця.

Бюджет української частини транскордонного проєкту – 859 186,60 євро, з яких грант ЄС – 773 267,94 євро.

Як розповів директор департаменту міжнародної технічної допомоги та міжнародного співробітництва Львівської облдержадміністрації Роман Шепеляк, станом на сьогодні виконано приблизно 30% інфраструктурного компоненту проєкту.

«Структура інфраструктурної частини: 30% - безпосередньо будівельні роботи, а 70% - обладнання, яке заплановано придбати за кошти Європейського Союзу. Окрім екологічної складової, такого штибу проєкти мають і промоційну складову, що дозволяє створити можливості для розвитку туризму, підвищити престиж області та покращити її привабливість для іноземних інвесторів», - зазначив він.

Будівництво санітарної каналізації у Східниці зробить річку Східничанку (притока ріки Стрий) більш чистою та запобігатиме її евтрофікації.

«Враховуючи, що Східниця має статус лікувального курорту, будівництво очисних споруд є вкрай важливим для покращення місцевої екологічної ситуації. Інвестиція матиме позитивний вплив на навколишнє середовище, зокрема зменшиться кількість неконтрольованих викидів стічних вод у навколишнє середовище. Це дозволить знизити рівень забруднення ґрунтових, поверхневих та глибинних вод. Буде нейтралізовано ризик забруднення цілющих мінеральних вод у Східниці та річці Східничанці через стічні води», - пояснив директор департаменту екології та природних ресурсів Львівській ОДА Руслан Гречаник.

Додамо, що торік Львівській облдержадміністрації вдалося відстояти дофінансування цього проєкту з державного бюджету в сумі 3 млн гривень.

Leopolis.news