Ганущин дав Синютці негативну оцінку за роботу по Стебницькому «Полімінералу»

http://leopolis.news/post/22438/ganushchyn-dav-synyutci-negatyvnu-ocinku-za-robotu-po-stebnyckomu-polimineralu

02/06/2020

Таке рішення депутати ухвалили під час засідання сесії Львівської обласної ради сьогодні, повідомляє кореспондентка Leopolis.news.

За спільну пропозицію голови ЛОР Олександра Ганущина та депутата Ярослава Качмарика про визнання недостатньою роботи ЛОДА у роках, коли нею керував Олег Синютка, проголосували 45 депутатів. Варто зазначити, що головою екологічної комісії обласної ради в той час був теперішній заступник голови ЛОР Юрій Гудима. Контроль за виконанням рішення був на цій комісії.

Також депутати вирішили звернутися (повторно) до Кабінету Міністрів України щодо створення урядової комісії з розслідування обвалів, які виникли внаслідок діяльності ТзОВ «Зорема Вест» (договір купівлі-продажу пакету акцій (93,52 % ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал») від 02.10.2013 № КПП-625 з ПАТ «Компанія «Райз», правонаступником при подальшому продажу якого є ТзОВ «Зорема Вест» за договором купівлі-продажу від 08.12.2015 № БВ-205/2-15), і ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал», а також щодо напрацювання заходів із забезпечення екологічної рівноваги (звернення додається).

Фондові державного майна України рекомендували до 01.08.2020 врегулювати питання спору із власником підприємства ТзОВ «Зорема Вест».

Службі автомобільних доріг у Львівській області депутати доручили вжити заходів для поточного ремонту альтернативних автошляхів сполучення з містом Стебник та Трускавець і його околиць.

Звернення

30 вересня 2017 року відбувся обвал карстових порід у зоні рудника № 2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал». Як зазначили в Державній екологічній інспекції у Львівській області, зсув був прогнозований та стався у зв’язку з невиконанням підприємством відповідних приписів.

15 березня 2020 року відбувся другий обвал карстових порід у зоні рудника № 2 ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал».

Ситуація ускладнюється тим, що все ближче до будинків жителів Стебника просувається провалля, на стінах будинків з’являються тріщини, а земля зсувається. Над життям та здоров’ям населення постійно висить загроза нових обвалів.

Упродовж останніх кількох років Львівська обласна рада неодноразово звертала увагу центральних органів державної влади України на негативні обставини діяльності на території Львівської області ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал».

Фонд державного майна України, який виступав організатором відчуження з державної власності цього підприємства, не зумів організувати виконання зобов’язань договорів купівлі-продажу підприємства, що призвело до негативних екологічних наслідків, техногенних аварій, а також загрожує подальшим погіршенням ситуації.

Враховуючи масштабність проблеми та актуальність її вирішення в найкоротші строки, ПОВТОРНО звертаємось до вас із пропозицією створити урядову комісію з метою напрацювання комплексного підходу для вирішення проблем, зумовлених діяльністю ПАТ «Стебницьке гірничо-хімічне підприємство «Полімінерал».

До складу вищезгаданої комісії просимо залучити представників Львівської обласної ради та Львівської обласної державної адміністрації.

Поряд із цим просимо при перегляді державного бюджету на 2020 рік передбачити фінансування робіт з ліквідації наслідків провалу рудника № 2 Стебницького калійного родовища.

Leopolis.news