В Україні можуть зрости штрафи для пішоходів - Рада підтримала законопроєкт

http://leopolis.news/post/22504/v-ukrani-mojut-zrosty-shtrafy-dlya-pishohodiv---rada-pidtrymala-zakonoproekt

03/06/2020

Рішення підтримали 277 народних депутатів, повідомляє Укрінформ.

«Метою прийняття акта є підвищення ефективності впливу на дисципліну пішоходів як учасників дорожнього руху, а також покращення рівня безпеки на автошляхах. При цьому пропонується посилити адміністративну відповідальність для пішоходів, які своїми діями порушують правила дорожнього руху, у тому числі перебуваючи у стані сп’яніння», - йдеться у пояснювальній записці.

Проєктом акта пропонується внести зміни до санкцій частин першої, третьої та четвертої статті 127 Кодексу України про адміністративні правопорушення, підвищивши розмір штрафу за порушення пішоходами правил дорожнього руху, в тому числі у разі перебування їх у стані сп’яніння, або якщо такі дії призвели до створення аварійної обстановки.

Крім того, з абзацу другого частини першої статті 127 КУпАП пропонується виключити такий вид адміністративного стягнення як попередження.

Так, у разі непокори пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, переходу ними проїжджої частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього руху пропонується карати накладенням штрафу в розмірі 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (чинна редакція КУпАП передбачає попередження або накладення штрафу в розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Якщо ті самі порушення вчинені особами, які перебувають у стані сп'яніння, вони потягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (чинна редакція передбачає штраф у розмірі восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

Очікується, що ухвалення законопроєкту дозволить підвищити ефективність впливу держави на дисципліну пішоходів як учасників дорожнього руху, рівень правової культури громадян, забезпечити їх виховання у дусі точного і неухильного додержання вимог законодавства, а також покращити рівень безпеки на автошляхах шляхом зменшення кількості порушень правил дорожнього руху.

Leopolis.news