logo
24/04
23/04
2 ...

Венедіктова розповіла, як боротимуться з катуваннями із боку правоохоронців

06-06-2020 18:51675

Венедіктова розповіла, як боротимуться з катуваннями із боку правоохоронців
Фото: Буг

В Україні будуть боротися катуванням та іншим насиллям з боку працівників органів правопорядку шляхом запровадження ретельнішого контролю.

Про це Генпрокурор Ірина Венедіктова заявила у зверненні, опублікованому на сайті  ГПУ.

За її словами, напередодні було проведено масштабну координаційну нараду керівників правоохоронних органів щодо стану протидії катуванням працівниками органів правопорядку, а також нелюдському та такому, що принижує гідність, поводженню і покаранню.

«Для мене було надзвичайним здивуванням, коли Уповноважений з прав людини Людмила Денісова і голова Європейського комітету з питань запобігання катуванням Микола Гнатовський сказали, що вперше питання катувань в Україні піднімається на такому високому рівні», – зазначила Ірина Венедиктова.

Упродовж минулого року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про 52 факти катувань та 1629 фактів можливого перевищення правоохоронцями влади або службових повноважень. У цих справах дії правоохоронців супроводжувалися насильством або погрозою застосування насильства, застосуванням зброї чи спецзасобів.

У результаті координаційної наради було визначено використовувати системи відеоспостереження у місцях несвободи та портативні відеореєстратори при застосуванні заходів примусу Крім цього, планується створенння спеціально обладнаних кімнат для проведення допитів та інших слідчих дій з можливістю відеофіксації.

Нагадаємо, цього тижня в Офісі генерального прокурора України відбулася координаційна нарада із представниками правоохоронних органів та керівниками МВС, СБУ, ДБР.

Leopolis.news