logo
28/03
25/03
16/03
15/03
10/03
29/02
09/02
06/02
02/02
30/01
28/01
17/01
2 ...

Православні християни сьогодні відзначають свято Святого Духа: чого не варто робити в цей день

08-06-2020 10:294532

Православні християни сьогодні відзначають свято Святого Духа: чого не варто робити в цей день
Фото: UkrMedia

Це свято, яке у народі також називають «Духів день» є особливим церковним святом на честь третьої Особи Трійці.

Православні християни сьогодні, 8 червня, відзначають свято Святого Духа. Свято Святого Духа, Духів День, Богодухів день — древнє християнське свято. Це свято, яке у народі також називають «Духів день» є особливим церковним святом на честь третьої Особи Трійці.

Цей день в Україні є вихідним, бо слідує одразу за державним святом Трійці, яке завжди припадає на неділю.

Згідно з православним ученням, саме сходження Святого Духа на апостолів явило піклування Триєдиного Бога: Бог Отець творить світ, Бог Син спокутує людей від рабства дияволу, а Бог Дух Святий освячує світ через Церкву, повідомляє Главком.

Свято Святого Духа відзначається за стародавньою християнською традицією українським народом та усім східним християнством (православ'ям, греко-католицизмом, старообрядництвом) на п'ятдесят перший день після Великодня, або у понеділок, що слідує за недільним днем Святої Трійці та П'ятидесятниці.

Що не можна в День Святого Духа

Вважається, що в цей день земля вагітна новим урожаєм, тому категорично заборонено працювати на землі, щоб випадково не пошкодити майбутній урожай. Всю роботу на землі краще перенести на більш сприятливий час. Через те, що Духів день вважається великим церковним святом, багато хто вірить, що, як і на Трійцю, не можна прати, прибирати, шити. Краще приділити час відпочинку і приємним обрядам. Це свято наповнене чарівництвом і вірою, не одну сотню років люди звертали уваги на погодні умови та зберегли безліч прикмет.

Головне цього дня не зустрітися зі своїм відображенням у воді, щоб не втратити справжню любов. Придивившись до погоди, можна передбачити, яким буде літо і врожай, а походивши босоніж по росі, наблизити своє щастя. Але і мови не могло бути про те, щоб бігти по ній, бо є ризик взагалі втекти від своєї долі.

Що можна в Духів день

Раніше в цей день намагалися зібрати цілющі трави, адже саме в цей період вони наповнювалися надпотужною силою. Багато хто вірив, що цього дня потрібно «нагодувати землю». Можна піти не поодинці, а веселою компанією, поїсти на природі, попити, поводити хороводи, тим самим задобривши землю. Через змішування християнських і язичницьких традицій з'явився звичай змивати з себе гріхи колодязною водою, щоб русалки не затягли в ставок. Вважалося, що цей обряд також допомагав змити з себе всі напасті і хвороби. Щоб уберегти себе, свою сім'ю і дім від злих сил, несуть до церкви і освячену березову гілочку, яка буде найсильнішим оберегом протягом року. Після чого багато хто йде на кладовище, де кладуть березові гілки і влаштовують трапезу. Але їжу, яка залишилася, з собою забирати не можна.

Leopolis.news