logo
19/04
18/04
17/04
16/04
15/04
2 ...

У Дрогобичі фахівці підприємства «Доля» розпочали розкопки на території колишнього НКВС

12-06-2020 17:301119

У Дрогобичі фахівці підприємства «Доля» розпочали розкопки на території колишнього НКВС
Фото: dolya.lviv.ua

У Дрогобичі фахівці Меморіально-пошукового центру «Доля» розпочали дослідження в одному із будинків на вул. І.Франка та прилеглій території. Саме тут, за інформацією депутата Львівської обласної ради Михайла Задорожнього, яку він отримав від місцевих мешканців, у 1944-1957 роках розташовувалося, так зване районне НКВС, відоме серед місцевого люду як більшовицька катівня.

Пошуковці з «Долі» уже здійснили шурфування частини території і пробні розкопки без залучення техніки, та поспілкувалися з мешканцями будинку, йдеться на сайті Центру.

Під час дослідження в підвалі було виявлено стіну з отворами від куль. Як зазначив директор меморіально-пошукового центру «Доля» Святослав Шеремета, енкаведисти часто застосовували такий спосіб убивства в’язнів: коли ті спускалися крутими сходами до підвалу (нібито у камеру), кати стріляли їм у потилицю. «За свідченнями мешканців, в саду знаходяться поховання вояків УПА, яких було вбито в боях або захоплено в полон та розстріляно в підвалах. І сьогодні видно кульові отвори на стінах підвального приміщення, де, ймовірно, розстрілювали полонених. За свідченнями мешканців, також на подвір’ї вбитих вояків УПА виставляли для впізнання. Того, хто якимось чином відреагував в процесі упізнання когось із вбитих, теж арештовували», – наголосив Святослав Шеремета.

Також директор підприємства «Доля» звертається до дрогобичан з проханням зголоситися до пошуковців, якщо хтось із мешканців міста володіє будь-якою інформацією з цього приводу.

Leopolis.news