logo
17/04
16/04
15/04
12/04
2 ...

Давнім Звенигородом можна буде мандрувати віртуально

15-06-2020 21:181086

Давнім Звенигородом можна буде мандрувати віртуально

Ініціативна група з облаштування історико-культурного парку «Древній Звенигород» поділилась планами на цей рік.

Зокрема, завдяки підтримці Український культурний фонд та за співфінансування Пустомитівська районна рада вже наприкінці року давнім Звенигородом можна буде мандрувати у віртуальній реальності! Місто, яке існувало більше, аніж 800 років тому (пік розквіту Звенигорода припав на XII - XIII ст) можна буде побачити, одягнувши VR окуляри! Кілька днів тому Белзький мур та УКФ після довгих цьогорічних процедур переговорів та погодження Наглядової ради підписали угоду щодо реалізації проєкту «Княжий Звенигород: від реального до віртуального».

У планах до кінця жовтня відтворити у віртуальній реальності 12 локацій давнього міста. Це дасть можливість не лише «пройтись» вулицями Звенигорода, подивитись на місто з двору княжого палацу, чи потрапити на велику міську площу, але й заглянути всередину будівель та побачити інтер’єри. Зробити це можна буде, приїхавши на місце - у Звенигород - та використавши VR окуляри, які будуть закуплені спеціально для проєкту. Якщо в окулярах ви побачите вулицю, вона існувала на цьому місці 800 - 1000 років тому.

»Ми налаштовані на максимальну деталізацію: аби можна було розглянути як мощення вузьких провулків та текстури стін, так і дрібні предмети усередині приміщень. Зосередимо увагу на тому, аби було цікаво всім: і дорослим, і дітям, – відзначають ініціатори.

При реалізації цього плану допоможе 3D модель древнього Звенигорода, яку торік створили в рамках проєкту, фінансованого УКФ.

Довкола цієї ідеї нам вдалось зібрати дуже хорошу і професійну команду. Зокрема, нашими консультантами, які допоможуть відтворити давню столицю будуть:

-докторка історичних наук Віра Гупало
-доктор історичних наук Володимир Александрович
-кандидат архітектури Василь Петрик
-президентка українського ICOM Катерина Чуєва

Також працюватиме ціла команда технічних фахівців під керівництвом Роман Джек.

Керівниця - співавторка ідеї та менеджерка проєкту історико-культурного парку «Древній Звенигород» Наталя Войцещук.

Водночас VR-екскурсії не єдиною складовою проєкту. У співпраці з Skeiron буде створено дуже цікаві продукти в форматі доповненої реальності. Але не про все одразу.

У найближчий місяць ініціативна група чекає на кошти і буде готова розпочати.

Leopolis.news