logo
28/03
27/03
26/03
2 ...

Українська армія отримала перший безпілотник-розвідник SPECTATOR-M1

18-06-2020 19:41912

Українська армія отримала перший безпілотник-розвідник SPECTATOR-M1
Фото: ukroboronprom.com.ua

Збройні сили України отримали безпілотний авіаційний комплекс SPECTATOR-M1.

Про це повідомляє пресслужба держконцерну Укроборонпром.

«Це перша поставка Збройним Силам України безпілотного авіаційного комплексу цієї модифікації. SPECTATOR-M1 – наша спільна розробка разом із науковцями Національного технічного університету України "КПІ", у цій модифікації підсилено основні переваги попередніх моделей – відмінна аеродинаміка, малопомітність, захищеність від систем радіоелектронної боротьби. Закінчувати роботи над комплексом довелося під час карантину, але ми, попри все, виконали свої зобов’язання перед Міністерством оборони»м, – повідомив голова правління ВАТ «Меридіан" ім. С.П. Корольова  В’ячеслав Проценко.

Безпілотник-розвідник SPECTATOR-M1 призначений для розвідки місцевості, може бути використаний для моніторингу державного кордону, пошуково-рятувальних операцій, моніторингу водних та лісовий масивів тощо.

Завдяки вдалій аеродинаміці один такий безпілотник може знаходиться в повітрі більше двох годин та охоплювати зону радіусом до 30 км. Повторний запуск БПЛА займає до десяти хвилин і не потребує спеціальних злітних майданчиків чи додаткового аеродромного устаткування для експлуатації. 

SPECTATOR-M1 пройшов випробування та був прийнятий на озброєння ЗСУ у червні 2019 року. Попередні модифікації БпАК «Spectator M1» поставляються Міністерству оборони та Прикордонній службі України з 2015 року. У 2018 році команді фахівців, що працювали над реалізацією проекту БпАК  «Spectator» було присуджено Премію Кабінету Міністрів України за розроблення і впровадження інноваційних технологій.

Leopolis.news