logo
29/03
28/03
27/03
2 ...

НБУ вдосконалить обчислення статистики прямих іноземних інвестицій

26-06-2020 21:28512

НБУ вдосконалить обчислення статистики прямих іноземних інвестицій
Фото: agropolit.com

Національний банк удосконалив обчислення статистики прямих іноземних інвестицій (ПІІ) відповідно до міжнародних стандартів.

Про це повідомляє офіційний сайт НБУ.

Відтепер у платіжному балансі будуть враховуватися реінвестовані доходи підприємств. Тобто доходи прямих іноземних інвесторів включатимуть не лише дивіденди, але й їх частку в нерозподіленому прибутку підприємства.

Такі зміни відповідають стандартам статистики Міжнародного валютного фонду та практиці більшості країн світу. Вони дадуть змогу поліпшити порівнюваність макропоказників України з іншими країнами.

Врахування реінвестованих доходів не позначиться на загальному сальдо платіжного балансу, адже вони дзеркально відображатимуться у двох статтях платіжного балансу – «Первинні доходи» поточного рахунку та «Прямі інвестиції» фінансового рахунку. Урахування реінвестованих доходів корегує показники дефіциту поточного рахунку України та прямих іноземних інвестицій на однакові значення.

Дані платіжного балансу за 1 квартал 2020 року та переглянуті за новою методологією дані за 2015−2019 роки опубліковані в розділі Статистика на офіційному вебсайті Національного банку.

За новою методологією в 1 кварталі 2020 року зафіксовано чистий відплив за прямими іноземними інвестиціями у розмірі 1,6 млрд дол. США, зумовлений вилученням реінвестованих доходів реального сектору (за попередньою методологією чистий приплив становив 540 млн дол. США).

Оновлений макропрогноз Національного банку, який буде враховувати ці зміни, буде опубліковано в Інфляційному звіті 30 липня 2020 року.

Нагадаємо, що функції публікації даних щодо прямих іноземних інвестицій із 2020 року остаточно передані з Державної служби статистики України до Національного банку. Перша публікація статистики прямих інвестицій за видами економічної діяльності у розрізі країн і регіонів відбудеться 30 червня 2020 року.

Leopolis.news