logo
19/04
17/04
16/04
15/04
12/04
11/04
2 ...

НСЖУ: проєкт закону «Про медіа» – це законопроєкт про захист влади від журналістів

30-06-2020 14:50861

НСЖУ: проєкт закону «Про медіа» – це законопроєкт про захист влади від журналістів

Національна спілка журналістів України закликає народних депутатів не підтримувати законопроект «Про медіа», бо він містить загрози для свободи слова, а натомість посилити захист прав журналістів.

 

Про це йдеться у заяві голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка щодо проєкту закону «Про медіа» (№2693).

НСЖУ ознайомилася з доопрацьованим текстом законопроєкту, який комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики має розглянути 1 липня.

Національна спілка журналістів стверджує, що законопроект «у багатьох положеннях копіює значну кількість норм попередньої версії, яка викликала справедливу критику спільноти» ще після оприлюднення наприкінці минулого року.

Так у тексті нового документу не враховано жодної з пропозицій, поданої НСЖУ після широких консультацій із регіональними журналістами і журналістськими колективами. На думку Спілки, посилення регулювання медіа в час, коли незалежні ЗМІ закриваються або скорочують обсяг і штат, вказує на нечутливість влади до реальних потреб суспільства.

НСЖУ обурюється, що автори проекту закону «Про медіа» пропонують скасувати низку законів, які гарантують права журналістів чи забезпечують економічні засади діяльності медіа. Тому в разі його прийняття права журналістів будуть значно звужені.

Спілка зазначає, що діяльність друкованих  ЗМІ та інформагентств в Україні уже врегульована, а для онлайн-медіа потрібен окремий закон.

У наявному законопроєкті збережено ідею «мега-контролю» над усіма медіа, включно з інтернет-виданнями, а функцію регулятора покладено на «політично заангажовану» Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, додає НСЖУ.

НСЖУ заявляє, що Нацрада регулює телерадіопростір із обмеженим частотним ресурсом, а в інтернеті «місця вистачає всім» і «головним арбітром роботи інтернет-медіа має бути читач». А для реагування на можливі порушення законодавства є правоохоронні органи й судова система.

За словами Томіленка, «медіа-регулятори інтернету в цивілізованих країнах якщо і виникають, то лише після широких суспільних дискусій та винятково на умовах політичної незалежності».

«Проект закону «Про медіа» – це не закон для захисту медіа. Це не про посилення захисту, не про права журналістів, не про державні гарантії незалежності медіа (в тому числі економічної незалежності!), не про відповідальність посадовців і політиків за тиск на журналістів. Це законопроект про захист влади від журналістів, про санкції, про контроль за поширенням інформації і думки…

За свої потуги обмежити свободу слова колишній медійник та екс-міністр Володимир Бородянський вже отримав тавро «Ворог преси». Закликаємо народних депутатів не повторювати його помилок і не підтримувати законопроект, який містить загрози згортання свободи слова, посилення тиску і впровадження цензури з боку влади», – йдеться у повідомленні.

НСЖУ вимагає направити законопроект про медіа до Венеціанської комісії для аналізу на його відповідність європейським стандартам та зобов’язанням України перед Парламентською Асамблеєю Ради Європи.

НСЖУ готова сприяти аналізу законопроекту з боку визнаних міжнародних журналістських організацій. Ми готові направити його Представнику ОБСЄ з питань свободи медіа, до Міжнародної та Європейської федерацій журналістів для врахування їх експертної позиції.

Спілка журналістів, як найбільший об’єднаний голос журналістської спільноти України, очікує від Верховної Ради України і президента Зеленського законопроектів, спрямованих на посилення захисту прав журналістів. Нам потрібен омбудсмен, який захищатиме наші права, а не регулятор-цензор, який надсилатиме штрафи за критичні публікації.

Спілка журналістів залишається відкритою для співпраці і готова брати участь у вдосконаленні медійного законодавства, яке сприятиме розвитку медіа і утвердженню свободи слова в Україні».

Leopolis.news