Академічна спільнота Франкового вишу вшанувала пам’ять Адама Коцка (ФОТО)

http://leopolis.news/post/24178/akademichna-spilnota-frankovogo-vyshu-vshanuvala-pamyat-adama-kocka-foto

02/07/2020

Як інформує пресцентр ЛНУ ім. І. Франка, 1 липня 2020 року представники адміністрації, студенти і викладачі Університету вшанували пам’ять Адама Коцка покладанням квітів до його могили на Личаківському кладовищі.

Віддаючи належну шану постаті Адама Коцка, ректор Володимир Мельник зауважив, що «саме через таких визначних особистостей в історії Львівського університету ми можемо розглядати історію нескореної України».

«Життя і боротьба багатьох поколінь студентів, працівників та випускників Львівського університету вибудовує своєрідний ланцюжок історії українського державотворення. Адам Коцко, Олена Степанів, а тут вже й Ігор Костенко, Володимир Труш та багато інших представників Університету на різних історичних етапах репрезентують історію героїчної боротьби за Україну», – зазначив Володимир Мельник.

Після покладання квітів до пам’ятника Адамові Коцку представники Львівського університету також вшанували пам’ять Івана Франка та багаторічного Ректора Університету Івана Вакарчука.

Нагадаємо, 1 липня 1910 року у найдавнішому будинку Львівського університету, що на вул. Грушевського (тоді – вул. Св. Миколая) відбулась одна із найбільш драматичних подій боротьби за український університет у Львові – віче українських студентів. Польські студенти, намагаючись завадити проведенню віча, спорудили в приміщенні Університету барикади, щоб перешкодити українцям, які планували провести похід вулицями Львова, вийти з Університету. Під час сутички пострілом в голову смертельно поранили Адама Коцка.

4 липня 1910 р. відбувся похорон Коцка, що перетворився на багатотисячну українську маніфестацію. З промовами над могилою студента виступили Кость Левицький, Михайло Грушевський, Осип Назарук, Лонгин Цегельський.

Уже понад століття Адам Коцко є символом боротьби українців за національний університет у Львові.

Leopolis.news