У Львові бізнес скаржиться на відсутність діалогу з владою

http://leopolis.news/post/24186/u-lvovi-biznes-skarjytsya-na-vidsutnist-dialogu-z-vladoyu

02/07/2020

 

Голова Молодіжної ради профспілок Львівщини Олег Долінський необхідність об’єднання пояснив необґрунтованими і незрозумілими обмеженнями з боку влади і відсутністю будь-яких попередніх консультацій. Тому бізнес вимагатиме від органів влади всіляко підтримати галузі і вводити лише вкрай дієві обмеження для підприємців в разі продовження карантину і не зупиняти залізничне та транспортне сполучення. У контексті останніх рішень представник рестораторів вважає незрозумілими обмеження роботи закладів харчування до 22 год.

Заступник голови Громадської ради при ЛОДА Зоряна Бурик говорила про введення заборони банкам і фінансовим установам здійснювати психологічний тиск на підприємців, накладати штрафи та проводити конфіскацію закладеного майна, а надавачам комунальних послуг заборонити відключення і вводити реструктуризацію боргів.

Представник Асоціації платників податків Львівщини Ліля Долінська вважає, що для відновлення та підтримки підприємницького середовища необхідно продовження мораторію на перевірки (продовжити дію Закону України від 13.05.2020 року № 591-IX), а також встановити мораторій на проведення планових перевірок суб’єктів господарювання Державною службою України з питань праці до 01.01.2021р. Також, великим тягарем для платків податків під час карантину є орендна плата за землю і податок на нерухомість, тому підприємці вимагають продовжити до 1 січня 2021 року дію Закону України від 29 березня 2020 року № 540-ІХ про сплату земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, скасування сплати оренди за землю та податку на нерухомість до 1 січня 2021 року. Для відновлення малого підприємництва необхідно встановити ставку 0% для груп I-IV платників єдиного податку, а з 01.01.2021р. замінити податок на прибуток податком на виведений капітал, для виходу з «коронакризи» та стимулювання бізнесу.

Іван Велійка, який представляє перевізників переконаний, що бізнес не працює без транспорту, тому обмеження пасажирських перевезень є неприйнятним.

У критичній ситуації опинилась приватна дошкільна освіта. Представниця цієї галузі Наталія Заяць просила у міської влади дотримуватись принципу  кошти ходять за дитиною і дофінансовувати приватні дитячі садочки з міського бюджету, як це робиться у Києві. Також вона вважає що для дошкільних дитячих закладів має застосовуватися соціальна ціна на оренду приміщень та комунальні послуги, що дозволить розвантажити комунальні садочки та створити здорову конкуренцію.

Представник відділення Олімпійського комітету Львівської області Микола Смірнов наголосив, що бізнес з квітня є в критичному фінансовому становищі, а представник Обласної організації роботодавців Михайло Яворський закликав підтримати вітчизняного товаровиробника в умовах відсутності імпорту.

Загалом підприємці оголосили про свою готовність боротися за збереження бізнесу і сподіваються на діалог з владою, який призведене до розумних і ефективних рішень в умовах пандемії і підтримки економіки. 

Leopolis.news