logo
19/04
18/04
2 ...

Набув чинності Закон «Про Митний тариф України»: що він передбачає

03-07-2020 13:35580

Набув чинності Закон «Про Митний тариф України»: що він передбачає
Фото: ілюстративне

Сьогодні, 3 липнянабув чинності новий Закон «Про Митний тариф України», який офіційно був опублікований напередодні у «Голосі України».

Про це повідомляє Галицька митниця Держмитслужби.

Відтепер Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності (далі - УКТЗЕД) приведена у відповідність до сучасної редакції Гармонізованої системи опису та кодування товарів Всесвітньої митної організації (останньої версії 2017 р.).

Зазначається, що тепер подолане відставання у 5 років (до цього українська Митниця працювала за редакцією УКТЗЕД, побудованою на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів 2012 р.).

Закон забезпечує здійснення митного оформлення товарів в Україні із застосуванням сучасних міжнародних норм митного права в частині класифікації товарів.

Сучасна УКТЗЕД спростить співставлення даних митної статистики, забезпечить спрощення аналізу товарних потоків на митному кордоні України, пришвидшить митне оформлення.

Усі зміни в сучасній версії УКТЗЕД є дзеркальним відображенням (автентичним перекладом) змін, що відбулися при переході до Гармонізованої системи сучасної версії 2017 року.

Ці зміни періодично відбуваються у зв’язку із технічним прогресом (з’являються нові технічні вироби), для забезпечення більш зрозумілого викладу назв товарів, для контролю та боротьби з перевезенням наркотиків та зброї (нові види яких також періодично виникають), для безпеки харчування, боротьби з епідеміями тощо.

Загалом в останнє видання Гармонізованої системи 2017 р було внесено 233 правки, які, відповідно, мають бути враховані і у вітчизняній УКТЗЕД.

Так, наприклад, було створено нову окрему товарну позицію 9620, до якої відносять моноподи, триподи (триноги), селфі-палки. Натомість дві товарні позиції 2848 (неорганічні фосфіди) та 8469 (друкарські машинки) були вилучені через мізерні обсяги торгівлі. При цьому, у зв’язку із збільшенням обсягів торгівлі, створені нові коди для таких товарів, як мандарини та клементини, безалкогольне пиво, вино в контейнерах (bag-in-box), коензим Q10 тощо. Цілу низку змін здійснено для виокремлення антималярійних товарів в окремі коди. Для кращого розуміння, формулювання «дитяче харчування» («infant food»), замінено словами «продукти, призначені для немовлят або дітей молодшого віку» (Food suitable for infants and young children).

Фактично УКТЗЕД в редакції Митного тарифу України є багатогранним, об’ємним та складним документом, яким встановлені коди для величезної кількості товарів (біля 11 тис. 10-ти значних кодів).

Для правильної класифікації товарів Держмитслужбою розроблені Перехідні таблиці від УКТЗЕД 2012 р. до УКТЗЕД версії 2017 року (затверджені Наказом Державної митної служби від 01.07.2020 № 234).
Найближчим часом будуть завершені Пояснення до УКТЗЕД відповідно до положень Закону, які також будуть доступні на сайті Держмитслужби.

Довідково:
Гармонізована система переглядається Всесвітньою митною організацією кожні п’ять років. Відповідно до міжнародних зобов’язань, Держмитслужба зобов’язана через п’ять років розробляти та імплементувати нову версію УКТЗЕД.

Leopolis.news