logo
17/04
2 ...

Самбірська райрада просить уряд відновити фінансування будівництва протипаводкових дамб

06-07-2020 08:561159

Самбірська райрада просить уряд відновити фінансування будівництва протипаводкових дамб

Голова Самбірської районної ради Віталій Кімак надіслав звернення до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням відновити фінансування будівництва протипаводкових земляних захисних дамб.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news

У документі керівник Самбірщини зазначає, що впродовж останніх кількох років територія району періодично зазнає значних збитків через повені на річках. Особливої шкоди великі води завдали у 2008 та 2014 роках. Часткового підтоплення зазнали окремі ділянки під час нещодавніх червневих паводків.

Комплекс протипаводкових заходів та відповідна проектно-кошторисна документація у Самбірському районі були розроблені ще у 2016 році. Протягом 2017-2018 років вдалося отримати перші транші фінансування з державного бюджету. Частково кошти на протипаводкові заходи надходили також з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

Однак у 2019 та 2020 роках фінансування будівництва земляних дамб Київ  заблокував. Через це розпочаті роботи довелося призупинити.

«Минулого року, – наголошує Віталій Кімак у листі до уряду, – фінансування реалізації проекту зупинилось через зміну влади та перегляд бюджету. А у 2020 році передбачені на ці наші потреби бюджетні кошти парламент скерував на боротьбу з COVID-19».

У той же час, починаючи з 2016 року, на Самбірщині реалізовано 15 важливих проектів з руслорегулюючих робіт та берегоукріплення на великих і малих річках району. Однак  фінансування цих заходів здійснювалось за кошти місцевих бюджетів та обласної програми охорони навколишнього середовища.

Все ж постійна загроза підтоплення існує для жителів двадцяти сіл, розташованих поблизу річок Дністер, Стрвяж. У цьому плані влада району найважливішим елементом протипаводкових заходів вважає завершення будівництва земляних дамб у населених пунктах Ралівка та Кружики, на що потрібно більше 45 млн грн.

Відтак, голова районної ради просить уряд України невідкладно відновити фінансування, що дозволить пришвидшити завершити розпочаті протипаводкові заходи на Самбірщині. До цього документа Віталій Кімак додав перелік усіх пріоритетних проектів, які слід реалізувати на території району, щоб захистити населення від стихійного лиха.

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news