В Україні трансплантація органів може стати частиною медреформи

http://leopolis.news/post/24398/v-ukrani-transplantaciya-organiv-moje-staty-chastynoyu-medreformy

06/07/2020

Про це повідомляє Офіс президента.

Як поінформував на традиційній нараді під головуванням президента Володимира Зеленського міністр охорони здоров’я Максим Степанов, понад 5 тис. українців очікують на трансплантацію органів. Умов для розвитку цієї галузі медицини в Україні не було забезпечено, тому багато громадян змушені проводити операції за кордоном.

Однак нині МОЗ створило окремий підрозділ саме для розвитку трансплантації в Україні.

Міністр охорони здоров’я додав, що МОЗ уже розширює перелік лікарень, які можуть надавати послуги з трансплантації органів. Степанов вважає, що розвиток трансплантації може стати частиною медичної реформи.

«Треба дуже потужно взятися за розвиток трансплантації в нашій країні. По-перше, в Україні такі операції в п'ять-шість разів дешевші, ніж за кордоном, а відтак доступніші для українців. Це підвищує шанс зберегти життя. По-друге, така якісна послуга за нижчу ціну може привабити іноземців», – сказав Зеленський.

Нагадаємо, у грудні 2019 року Верховна Рада ухвалила, а президент підписав закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині» (418-IX).

Документ регулює питання трансплантації анатомічних матеріалів людині, гармонізує національне законодавство з міжнародними актами та автоматизує процеси завдяки поступовому запровадженню Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів і тканин.

Раніше повідомлялось, що у Львівській лікарні швидкої медичної допомоги вперше провели операцію з пересадки серця та двох нирок.

Leopolis.news