logo
24/04
2 ...

У Самбірському районі освітлено 176,5 кілометрів комунальних вулиць

08-07-2020 08:33744

У Самбірському районі освітлено 176,5 кілометрів комунальних вулиць
Фото: Leopolis.news

Протягом останніх чотирьох років  у Самбірському районі освітлено 176.5 кілометра комунальних вулиць та площ сільських рад й ОТГ. Загалом у 34 населених пунктах встановлено 2658 світильників з енергоощадними лампами.

До кінця цього року на Самбірщині у 25 населених пунктах буде реалізовано ще 20 проєктів вуличного освітлення.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news. 

За словами голови Самбірської районної ради Віталія Кімака, вуличне освітлення населених пунктів було і залишається одним з пріоритетів розвитку інфраструктури. Водночас результати громадського опитування, яке проводилося у 2014 році, підтвердили, що освітлення вулиць та площ у сільській місцевості стало важливою складовою для створення в них системи громадської безпеки.

Перший проєкт з вуличного освітлення на Самбірщині реалізований 2013 році у співпраці районної ради з UNDP Ukraine / ПРООН в Україні Програмою Розвитку ООН. Тоді кілометр комунальної дороги у вечірній час був освітлений у с. Корналовичі. 

Надалі перший позитивний досвід, дорожню карту проєктування і виготовлення усіх дозвільних документів по освітленню вулиць перейняли активні та ініціативні обранці місцевого самоврядування інших громад. При цьому їхні добрі наміри були фінансово підтримані районним та обласним бюджетами, а згодом і бюджетами ОТГ.

«Маючи власний досвід та позитивний приклад, – зазначив голова райради Віталій Кімак, – більшість проєктів були реалізовані завдяки переможним заявкам на конкурсі Програми місцевих ініціатив (мікропроєктів) Львівської обласної ради. Важливо, що 8 з них вдалося втілити в життя завдяки підтримки цільової обласної Програми вуличного освітлення. Надалі для цього використовували кошти субвенції з державного бюджету на підтримку інфраструктури ОТГ».

Все ж, наголосив керівник Самбірщини, більшість проєктів вуличного освітлення була реалізована завдяки співфінансуванню районної програми, місцевих бюджетів та внесків громад відповідно у межах 5-10 відсотків. Зокрема, посильні фінансові внески робив благодійний «Фонд братів Дубневичів». Ефективно залучалась також спонсорська допомога агрофірм та місцевих підприємців, які ведуть господарську діяльність на територіях тих чи інших сіл.

За кошти Програми безпеки області на автошляху Львів-Самбір
встановлено освітлення пішохідних переходів 

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news