Через можливу диверсію на Новороздільській ТЕЦ могли статись вибухи та пожежі

http://leopolis.news/post/24517/cherez-mojlyvu-dyversiyu-na-novorozdilskiy-tec-mogly-statys-vybuhy-ta-pojeji-

08/07/2020

Про це йдеться у повідомленні «Нафтогаз тепло».

Відповідні листи із інформуванням про чергову спробу можливої диверсії на ТЕЦі було надіслано на адреси очільника Львівської обласної державної адміністрації Максима Козицького, до управління СБУ у Львівській області, Національної поліції та керівництву Новороздільської міської ради. 

У офіційному повідомленні до керівництва області, міста та правоохоронних органів йдеться: «Інформуємо Вас, що 2-3 липня поточного року в місті Новий Розділ проводились планові гідравлічні випробування міських теплових мереж. 07 липня під час тестування обладнання, задіяного в зазначених випробуваннях,  електротехнічним персоналом Новороздільської ТЕЦ  в кабельних каналах ГРУ-6кВ було виявлено обрізку і демонтаж контрольних кабелів, призначених для запуску та керування основним електротехнічним обладнанням ТЕЦ.  Таким чином, виникла загроза знеструмлення ТЕЦ та промислових споживачів, припинення теплопостачання та гарячого водопостачання мешканцям міста, а також виникнення надзвичайних аварійних ситуацій на ТЕЦ (пожежі, вибухи, пошкодження електротехнічного обладнання).  

Ситуацію, що склалась, пропонується до  розгляду  на позачергових засіданнях відповідних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

Також повідомляємо, що з метою встановлення кола осіб, дотичних до вищезазначеного порушення, обставин скоєння злочину, повідомлено працівників  підрозділу Національної поліції  та   управління СБУ у Львівській області», – йдеться в офіційному повідомленні керівництва ТОВ «Нафтогаз тепло» за  підписом виконавчого директора ТОВ «Нафтогаз тепло» Романа Зубика. 

Як прокоментував неординарну подію, що сталась у Новому Роздолі генеральний директор підприємства Сергій Бульбас: «Ми вже не вперше зустрічаємось із такими можливими диверсіями. У травні місяці, при проведенні інвентаризації майна, переданого нам в управління, ми були свідками подій, коли невідомі особи спиляли дерево, яке впало на лінію електромереж і привело до знеструмлення об’єктів, які ми власне інвентаризували і які мали відношення до водопостачання міста Новий Розділ. Дерево, яке «випадково» впало на мережі невідомі пиляли під час сильної зливи, по коліно у воді і воно не представляло жодної цінності – отож це була явна спроба у перешкоджанні нам у проведенні інвентаризації, навіть ціною того, що ціле місто могло залишитись без водопостачання, а люди, що пиляли це дерево, наражали себе на небезпеку бути ураженими електричним струмом. Тепер ми маємо ще один неординарний випадок, який також міг привести до людських жертв та виходу з ладу електротехнічного обладнання Новороздільської ТЕЦ… 

Ми закликаємо правоохоронні органи, органи місцевого самоврядування ухвалити відповідні до їхньої компетенції рішення, відшукати винних у скоєнні цих злочинів та їхніх замовників. 

Жодні прагнення повернути собі у власність майно, вилучене рішенням суду, не можуть бути мотивом таких дій, де заручниками стають звичайні мешканці, їх добробут та навіть життя та здоров’я!», – підкреслив Сергій Бульбас. 

Як нагадують у «Нафтогазі», упродовж 2013-2015 років «Новороздольска ТЕЦ» та «Новояворівська ТЕЦ», які належать братам Дубневичам, отримували природний газ за пільговими цінами від НАК «Нафтогаз України» ніби для постачання тепла населенню. Але отримували в обсягах, які вдесятеро перевищували реальні потреби конкретних населених пунктів. В результаті цього державним інтересам було завдано збитків на суму понад 1,4 млрд грн.

Рішенням Солом’янського районного суду майно ТЕЦ було передане в управління державі, а відтак – після двох років та можливого зриву опалювального сезону, управителем ТЕЦ стала ТОВ «Нафтогаз Тепло», що належить до Групи Нафтогаз. 

Leopolis.news