logo
28/03
27/03
2 ...

Сьогодні відзначається Всесвітній день боротьби з алергією

08-07-2020 14:07637

Сьогодні відзначається Всесвітній день боротьби з алергією
Фото: zp.gov.ua

8 липня у багатьох країнах відзначають Всесвітній день боротьби з алергією, що був заснований у 2005 році за рішенням Всесвітньої організації алергії та Всесвітньої організації  імунопатології.

Про це повідомляє пресслужба ЛОДА.

Алергія - це гостра нетипова реакція імунної системи на різноманітні речовини. Такими речовинами (алергенами) можуть бути пилок рослин (амброзія, кульбаба, береза, пух тополі тощо), шерсть тварин, побутова хімія та косметика; харчові продукти (яйця, молоко, злаки, кунжут, горіхи, мед), лікарські препарати, речовини, що виділяються при укусах комах.

«За минулий 2019 рік у Львівській області зафіксовано близько 11200 хворих на бронхіальну астму, кропив’янку, алергічний риніт. За перше півріччя 2020 року смертей з приводу бронхіальної астми та медикаментозної алергії не було зафіксовано, - повідомила експерт департаменту охорони здоров’я з алергології та імунології Христина Ліщук-Якимович. – Запорукою успішного лікування будь-якої форми алергії є зменшення контактів з алергенами. Застосування протиалергійних препаратів лише тимчасово усуває симптоми захворювання. Необхідною є детальна діагностика, зокрема, проведення алергопроб та призначення індивідуальної специфічної терапії». 

«На сьогоднішній день в Україні, як і у всьому світі, зростає частота алергічних проявів. Кожна четверта дитина має ті чи інші прояви алергії. У Львові вже 20 років діє Львівський міський дитячий алергічний центр (П.Орлика, 4), який використовує нові методи алерген-специфічної імунотерапії. Це метод лікування алергічних хвороб, коли вводяться в організм пацієнта зростаючі дози алергену. Таким чином зменшується реакція гіперчутливості імунної системи, а отже пацієнт стає менш чутливим до алергенів. Центр лікує харчові алергії у дітей методом оральної індукції толерантності (в даному випадку, коров’ячого молока). Цей складний процес виробляє толерантність дітей до коров’ячого молока», - зазначила експерт департаменту охорони здоров’я з дитячої алергології, керівник Центру, професор Леся Беш.

Алергічна реакція може проявляється у вигляді алергічного риніту, сльозотечі (кон'юнктивіту), бронхіальної астми, шкірних реакцій, кропив'янки (свербіж, висипка), набряку Квінке, анафілактичного шоку.

Leopolis.news