logo
16/04
15/04
2 ...

Голова Самбірської районної ради у Києві поділився досвідом місцевого самоврядування

10-07-2020 11:27959

Голова Самбірської районної ради у Києві поділився досвідом місцевого самоврядування
Фото: Leopolis.news

У Києві відбулось засідання Комісії Української асоціації районних та обласних рад з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. В ньому взяли участь голова профільного підкомітету ВРУ Віталій Безгін, гендиректор профільного департаменту Мінрегіону Сергій Шаршов, директор з питань науки та розвитку ГО «Інститут громадянського суспільства» Анатолій Ткачук.

В заході також взяли участь і виступили заступник голови правління Асоціація Місцевих Рад «Ради Львівщини» Віталій Кімак  та виконавчий директор Асоціація Місцевих Рад «Ради Львівщини» Ігор Пілко.

Про це повідомив кореспондент Leopolis.news.  

За словами керівника Самбірщини Віталія Кімака, на засіданні розглянули два актуальні на сьогодні питання: реформа місцевого самоврядування на субрегіональному рівні та вибори до районних рад.

З увагою учасники зібрання слухали представників нижчих гілок влади, які представляли Львівщину. Зокрема, Віталій Кімак поділився досвідом співпраці ОТГ Самбірського району та наголосив на проблемах, які неминуче виникнуть без районного (повітового) рівня. 

З цього приводу голова Самбірської районної ради ознайомив учасників із зверненням, яке він дещо раніше скерував до профільного Комітету ВРУ. Експерти врахували його думки та дійшли висновку, що органи місцевого самоврядування на субрегіональному рівні повинні існувати та найближчим часом необхідно закріпити на законодавчому рівні конкретні повноваження реформованих районних рад та ресурси на їх виконання.

У свою чергу Ігор Пілко озвучив головні тези реформування органів місцевого самоврядування. Він зазначив:

1)Без збереження субрегіонального рівня з повним набором ресурсів(повноваження фінансування), особливо в сфері медицини, нас чекає погіршення в наданні послуг громадянам, що буде дискредитувати реформу в цілому;

2)Механізм співробітництва територіальних громад годиться для реалізації точкових проектів, про що свідчать результати відповідного конкурсу у Львівській області, але абсолютно непридатний для сталого забезпечення роботи установ, що мають вирішувати спільні проблеми громад;

3) Міжнародним, зокрема, польським досвідом не слід маніпулювати, бо якщо трирівнева система була б поганою, її там давно б скасували;

4) Люди, які неминуче будуть скорочуватись в результаті реорганізації (ліквідації) районних рад повинні отримати шанс на працевлаштування в ОТГ, тому кінцеве рішення щодо долі рад має прийматись в максимально стислі терміни.

Зазначені тези та виступи представників Львівщини підтримав Віталій Безгін, наголосивши, що зараз ліквідація районних рад може створити дисбаланс в системі державного управління. 

Як підтвердив Віталій Кімак, присутні одностайно схвалили позицію Української асоціації районних та обласних рад, що при  формуванні адміністративно-територіального устрою повинні бути враховані пропозиції місцевого самоврядування. Адміністративно-територіальний устрій України повинен складатися з трьох ланок – базового-субрегіону-регіону.

Окрім цього, учасники засідання погодилися, що вкрай важливо доопрацювати виборче законодавство, щоб забезпечити рівне і належне представництво громадян в радах та проведення чергових місцевих виборів на новій територіальній основі. А  це вимагає комплексного підходу й щодо напрацювання інших нормативно-правових актів, зокрема, внесення змін до Конституції України щодо децентралізації, про адміністративно-територіальний устрій й про місцеве самоврядування в Україні

Микола СЕНЕЙКО, для Leopolis.news