logo
28/03
27/03
26/03
25/03
24/03
23/03
2 ...

Нардепи пропонують дозволити українцям йти у школу не один раз у житті

10-07-2020 16:35650

Нардепи пропонують дозволити українцям йти у школу не один раз у житті
Фото: ілюстративне

Народні депутати України пропонують зняти обмеження на здобуття безоплатної повної загальної середньої освіти «один раз у житті», яке введено новим законом про середню освіту.

Відповідний законопроєкт № 3808 зареєструвала у парламенті 8 липня група нардепів «Євросолідарності», пише «Українська правда».

У пояснювальній записці ініціатори змін вказують, що пропонують виправити неузгодженості закону України «Про повну загальну середню освіту», зняти надлишкові положення та інші змістовні «огріхи», та привести у відповідність із Конституцією України та іншими законами.

Зокрема, статтею 6 закону про середню освіту «гарантується безоплатність здобуття у державних та комунальних закладах освіти повної загальної середньої освіти на кожному її рівні за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів один раз протягом життя».

Водночас автори вказують, що наведена редакція щодо уточнення «один раз протягом життя» не узгоджується з нормами частини третьої статті 53 Конституції України та не враховує правової позиції Конституційного суду України: «доступність освіти  як  конституційна  гарантія  реалізації права  на  освіту  на  принципах  рівності».

Також законопроєктом планується уточнити, якими міжнародними договорами у сфері загальної середньої світи слід керуватися, розширити права педагогічних працівників, заборонити примушування до укладання педагогічними працівниками державних і комунальних закладів освіти строкових трудових договорів, уточнити вимоги до керівника закладу загальної середньої освіти.

Leopolis.news