Українцям дозволять виходити на пенсію раніше ніж у 60 років, але є умова

http://leopolis.news/post/24688/ukrancyam-dozvolyat-vyhodyty-na-pensiyu-ranishe-nij-u-60-rokiv-ale-e-umova

10/07/2020

Про це повідомляє ТСН.
Диспетчерка Олена від машин боронить місця для маршруток і стежить аби вчасно відправлялися із зупинки. До роботи диспетчером жінка працювала в школі, а ще дівчиною починала на ткацькій фабриці. За її словами, усі записи в трудовій – офіційне працевлаштування. Має вже близько 45 років стажу. Місяць тому, коли Олені виповнилося 60, жінка отримала право оформити пенсію.
Заслужений відпочинок в Україні стає можливим ще до досягнення 60-річного віку. Як цим правом скористатися, пояснює колишній заступник керівника Пенсійного фонду Микола Шамбір: «Коли людина має 40 років стажу, то вона має право виходити на пенсію не залежно від віку».
В Мінсоцполітики кажуть, що ця норма запрацює на фінальному етапі пенсійної реформи – від 2028 року. Якщо порахувати, то першими скористатися цим правом зможуть українці, яким зараз 50-52 роки.
Утім, йти на пенсію у працездатному віці буде невигідно, пояснює економіст Григорій Кукуруза. «Залишаючись на ринку праці, ви отримуєте втричі більше. Пенсійні виплати не змусить вас добровільно покинути роботу. У нас зростає продовжуваність життя – від 60 до 75. За рахунок медичного, технологічного прогресу вона лише продовжуватиме зростати», - каже економіст Ukraine Economic Outlook.

Думку експерта поділяє Раїса Миколаївна. Колишня економістка нині керує ОСББ в Теребовлі Тернопільської області. За її словами, до пенсії їй ще п’ять років. Коли її оформить здавати трудову книжку не збирається. «Якщо людина 40 років пропрацювала і втомилася, то, будь ласка, хай йде. Наприклад, зі мною працює бухгалтер, їй 66 років. В неї ще стільки енергії. Таку людину на пенсію не можна відправляти», - каже голова правління ОСББ Раїса Миколаївна.
Піти достроково на пенсію зможуть як жінки, так і чоловіки. Та для раннього заслуженого відпочинку одного бажання замало, і стаж докупити – неможливо. Його треба заробити.

Leopolis.news