«Путіна у відставку!» Багатотисячні протести спалахнули на Росії

http://leopolis.news/post/24718/putina-u-vidstavku-bagatotysyachni-protesty-spalahnuly-na-rosi

11/07/2020

Про це повідомляє ВВС.

Судячи з відеотрансляції з місця подій, спочатку в ході центральними вулицями міста взяли участь кілька тисяч осіб. Протестувальники йшли по проїжджій частині. Поліції не було видно.

Люди скандували гасла «Свободу!», «Фургала наш вибір!», «Це наш край!» і «Ми тут влада», у деяких у руках були плакати, в тому числі «Я/Ми Фургала». Значна частина учасників протесту вийшла на вулицю в медичних масках.

 
 
 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ни фига мы не «рашка», у нас ещё не все потеряно . Я люблю свою страну ❤️

Допис, поширений martuylia (@martuylia)

По периметру центральної площі Леніна були виставлені попередження про «дезінфекційні заходи у зв'язку з профілактикою коронавирусу», але учасники протесту все ж пройшли за огорожі, пише Znak.com. Багато автомобілів поруч з площею голосно сигналили.

Після ходи учасники протесту заповнили центральну площу. Судячи з кадрів трансляції, частина мітингувальників  намагалася увійти до будівлі адміністрації Хабаровського краю, інші ж кричали: «Не можна чіпати двері!»

Біля входу в адміністрацію чергувала поліція. Натовп почав скандувати: «Путіна у відставку!» і «Ганьба Москві!».

Присутні зажадали, щоб до них вийшли представники влади. Через деякий час на сходинки адміністрації вийшла прес-секретарка Фургала Надія Томченко. Вона подякувала їм за підтримку і сказала, що в адміністрації також шоковані з того, що сталося з губернатором.

Ще один чиновник сказав, що відстоювати права потрібно в рамках правового поля, але натовп зустрів ці слова улюлюканням і скандуванням: «Ганьба!». Ще більше натовп обурили слова про те, що масова акція становить небезпеку з точки зору загрози поширення коронавируса.

Протестувальники виступили проти пропозиції підписати петицію на захист Фургала і розійтися, знову почавши скандувати: «Путіна у відставку!». Ініціативу на мітингу захопили молоді люди. Саме вони стали виступати з мегафоном.

Присутні вимагали судити Фургала в Хабаровську, а не в Москві. Один із виступаючих згадав про справу Івана Голунова, кримінальне переслідування якого було припинено після протестів.

«Єдина світла пляма в цьому мороці було це наш губернатор. І тепер його відібрали!» – заявив ще один чоловік, якому дали мегафон. Виступив і координатор штабу Олексія Навального Олексій Ворсин.

У числі іншого активісти подякували поліції за те, що вона не втручається, зробивши висновок про те, що поліціанти підтримують тих, хто протестує проти арешту Фургала.

Нагадаємо, Фургала був затриманий вранці в четвер і літаком доставлений до Москви. Басманний суд в п'ятницю заарештував його у справі щодо вбивств, скоєних 15 років тому.

Він став главою Хабаровського краю восени 2018 року, перемігши чинного губернатора, якого підтримував Кремль і «Єдина Росія». Фургала член ЛДПР.

За версією слідства, Хабаровський губернатор організував замах на вбивство підприємця Олександра Смольського і вбивства ще двох бізнесменів Євгенії Зорі і Олега Булатова в 2004-2005 роках.

Фургала провину не визнає. Як повідомив журналістам адвокат Борис Кожем'якін, в ході судового засідання, яке проходило в закритому режимі, Фургала відкинув усі звинувачення і заявив про свою непричетність до інкримінованих злочинів.

Ще четверо фігурантів кримінальної справи також перебувають під арештом. Вони, як стверджує слідство, дали свідчення на Фургала як на організатора злочинів.

Фургала залишається губернатором. Президент Володимир Путін ще не приймав рішення про відставку, говорив його прес-секретар Дмитро Пєсков.

Після затримання губернатора, в якому брали участь співробітники ФСБ, почався збір підписів на сайті Change.org.

Leopolis.news