logo
28/03
27/03
2 ...

Неврожай і наслідки карантину: експерти дали невтішний прогноз цін на продукти восени

13-07-2020 10:20731

Неврожай і наслідки карантину: експерти дали невтішний прогноз цін на продукти восени
Фото: UkrMedia

На українців замість високого урожаю чекають високі ціни.

Українці їдять більше, ніж європейці. Але різниця в тому, що і скільки. Наприклад, м'яса, за раціональної норми у 80 кг на рік, з'їдають не більше 53. Те саме із рибою: за норми у 20 кг - 13. Норму виконали по хлібу і макаронам - 100 кг. А от фруктів недоїдають на 30 кг, бо норма 90, а їдять 60 кг на рік. І переїдають картоплі на 6 кг. Але від того, що ми їмо, залежить і те, скільки це коштує, повідомляє ТСН.
Цього року в Україні спостерігаються божевільні цінові гойдалки з фруктами. Черешня по 100 грн/кг. Мелітопольська кілька тижнів тому була по 250 грн. Ягоди - малина, чорниці, смородина - все починається із сотні гривень. Лохина - 230 грн/кг. Полуниця теж захмарна - 100-120 грн/кг і ціна не впала.

Тож перше, що українці викреслюють зі свого раціону, фрукти і ягоди.

На овочах теж не надто розгуляєшся. Помідори - 40 гривень за кіло, 50 і по 70 грн. Огірки хіба дешевші, бо пішли ґрунтові. Нині огірок коштує 20 грн. А торік, пригадує продавчиня Марія, по 10-12 грн були.
Бульба по 15-20 грн за кг. І дешевшою вона не буде.

«На сьогодні ціна в Україні на картоплю в 2,5 рази вища, ніж у Польщі», - повідомив президент Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

На це вплинула безперечно погода, а точніше негода. Навесні померзло, потім помокло. Плюс проблеми з логістикою через карантин. Тож чимало людей не доїхали до своїх городів, бо транспорт не ходив. Тож восени слід чекати рекордно дорогої картоплі. Дорожчої, ніж торік.

«Цього року буде іще гірша ситуація, тому що наші сусіди від нас ще й закриваються. Білоруси закрили картоплю від нас», - каже Олег Пендзин.

А це означає, що збити ціну бульбою з Білорусі не вийде. А ще не буде білоруського часнику і цибулі. Загалом весь борщовий набір стрибне щонайменше у півтора раза.

Окрім погоди і пандемії коронавірусу і, відповідно, карантину, є ще одна причина усіх бід, і цінових зокрема. Продавчиня Наталя пояснює зрозумілі для неї речі.
«Високосний год. Завжди із старих часів люди старі рахували, що високосний год - то або неврожай, або якісь біди», - каже вона.

Восени на українців замість високого урожаю чекають високі ціни.

Leopolis.news